Μας άρχισε νωρίς φέτος η άνοιξη, και τα όμορφα άνθη του χαμομηλιού έχουν ήδη βγει σε πολλά μέρη. Από παλιά το χαμομήλι θυμάμαι να το μαζεύουν  και να το αποξηραίνουν οι νοικοκυρές στα σπίτια τους.

Το αφέψημα του χαμομηλιού είναι απολυμαντικό, ηρεμιστικό, μία δυσφορία στο στομάχι ή στο έντερο, μία μόλυνση στα μάτια ή στο στόμα απαλύνεται και ηρεμεί με τον πιο φυσικό τρόπο. Είναι ένα από τα βότανα που χρησιμοποιείται άφοβα ακόμη και σε μικρά παιδιά.

Το χαμομήλι είναι το άνθος του φυτού Matricaria chamomilla, είναι αυτοφυές συνήθως  και το βλέπουμε την άνοιξη να πλημμυρίζει τους αγρούς. Πολλές  φορές το συγχέουμε με ένα παρόμοιο είδος μαργαρίτας που φύεται κι αυτή τον ίδιο καιρό, όμως καμμία σχέση δεν έχει με το χαμομήλι. Το χαμομήλι έχει χαρακτηριστική, γλυκιά μυρωδιά και το χρώμα του είναι άσπρο και κίτρινο.

Το χαμομήλι φυτεύεται το φθινόπωρο, ή τον Φλεβάρη και είναι από τα φυτά που φυτρώνουν αμέσως μετά τα κρύα του χειμώνα. Αναπτύσσεται σε πεδινά εδάφη και δεν έχει ανάγκη από πολύ νερό. Εχθροί του είναι τα ζιζάνια και οι ισχυροί άνεμοι.

 

Η μεγάλη ζήτηση για χαμομήλι έχει οδηγήσει στην εντατική καλλιέργειά του. Μεγάλες καλλιέργειες υπάρχουν στην Αίγυπτο αλλά και σε χώρες της Ευρώπης όπως Ουγγαρία, Κροατία κ.α. όπου έχει αναπτυχθεί τεχνογνωσία η οποία ως αποτέλεσμα έχει την συγκομιδή των ανθών  και την αποξήρανσή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούνται σχεδόν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του ευαίσθητου ανθού. Τελευταία  χαμομήλι καλλιεργείται και στην Ελλάδα. 

 

chamomileharvest

 

Η συγκομιδή του χαμομηλιού γίνεται χειρωνακτικά ή με μηχανήματα. Σε μερικές χώρες το χαμομήλι συλλέγεται με τον μίσχο του και τα φυλλαράκια του, στην Ελλάδα πολύ δημοφιλές είναι το άνθος  του μόνο.

Το χαμομήλι γίνεται αφέψημα, όμως μετά από εκχύλιση, χρησιμοποιείται στην παραγωγή καλλυντικών αλλά και φαρμάκων και είναι μία καλλιέργεια που λείπει στην Ελλάδα αν και έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες.

 

Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

Δείτε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

 1. Δημοφιλή
 2. Πρόσφατα
 3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
 • Γνωρίστε μας Open or Close

  Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

  Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

  Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
  Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ