Μας άρχισε νωρίς φέτος η άνοιξη, και τα όμορφα άνθη του χαμομηλιού έχουν ήδη βγει σε πολλά μέρη. Από παλιά το χαμομήλι θυμάμαι να το μαζεύουν και να το αποξηραίνουν οι νοικοκυρές στα σπίτια τους.
Το αφέψημα του χαμομηλιού είναι απολυμαντικό, ηρεμιστικό, μία δυσφορία στο στομάχι ή στο έντερο, μία μόλυνση στα μάτια ή στο στόμα απαλύνεται και ηρεμεί με τον πιο φυσικό τρόπο. Είναι ένα από τα βότανα που χρησιμοποιείται άφοβα ακόμη και σε μικρά παιδιά.
Το χαμομήλι είναι το άνθος του φυτού Matricaria chamomilla, είναι αυτοφυές συνήθως και το βλέπουμε την άνοιξη να πλημμυρίζει τους αγρούς. Πολλές φορές το συγχέουμε με ένα παρόμοιο είδος μαργαρίτας που φύεται κι αυτή τον ίδιο καιρό, όμως καμμία σχέση δεν έχει με το χαμομήλι. Το χαμομήλι έχει χαρακτηριστική, γλυκιά μυρωδιά και το χρώμα του είναι άσπρο και κίτρινο.
Το χαμομήλι φυτεύεται το φθινόπωρο, ή τον Φλεβάρη και είναι από τα φυτά που φυτρώνουν αμέσως μετά τα κρύα του χειμώνα. Αναπτύσσεται σε πεδινά εδάφη και δεν έχει ανάγκη από πολύ νερό. Εχθροί του είναι τα ζιζάνια και οι ισχυροί άνεμοι.
Η μεγάλη ζήτηση για χαμομήλι έχει οδηγήσει στην εντατική καλλιέργειά του. Μεγάλες καλλιέργειες υπάρχουν στην Αίγυπτο αλλά και σε χώρες της Ευρώπης όπως Ουγγαρία, Κροατία κ.α. όπου έχει αναπτυχθεί τεχνογνωσία η οποία ως αποτέλεσμα έχει την συγκομιδή των ανθών και την αποξήρανσή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούνται σχεδόν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του ευαίσθητου ανθού. Τελευταία χαμομήλι καλλιεργείται και στην Ελλάδα.
Η συγκομιδή του χαμομηλιού γίνεται χειρωνακτικά ή με μηχανήματα. Σε μερικές χώρες το χαμομήλι συλλέγεται με τον μίσχο του και τα φυλλαράκια του, στην Ελλάδα πολύ δημοφιλές είναι το άνθος του μόνο.
Το χαμομήλι γίνεται αφέψημα, όμως μετά από εκχύλιση, χρησιμοποιείται στην παραγωγή καλλυντικών αλλά και φαρμάκων και είναι μία καλλιέργεια που λείπει στην Ελλάδα αν και έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες.
We are King Herbs from Egypt. We are g...