Το μάζεμα της ελιάς είναι μία διαδικασία πολύ γνωστή στους περισσότερους από εμάς στην Ελλάδα, είτε είμαστε παραγωγοί είτε όχι.
 
Μόλις φθάνει εκείνη η εποχή, θα ακούσεις μαθητές να κάνουν και καμμιά απουσία από το σχολείο με την δικαιολογία ότι θα πάνε στο χωριό τους για τις ελιές. Πολλοί υπάλληλοι θα πάρουν άδεια για το μάζεμα της ελιάς. Και μερικοί άλλοι, όπως εμείς, θέλαμε να παρευρεθούμε σε αυτή την έντονη, εποχιακή δραστηριότητα επειδή είναι εύκολο και επιμορφωτικό να την παρακολουθήσει κανείς, αλλά είναι και μία ευκαιρία αναζήτησης για τα γνωστά φύλλα ελιάς που έχει αποδειχθεί ότι κρύβουν φαρμακευτικές ιδιότητες και η χρήση τους έχει αναπτυχθεί τελευταία.
 
Παλιά, οι ελιές συλλέγονταν και μεταφέρονταν στο ελαιοτριβείο (λιοτρίβι), όπου συνθλίβονταν από έναν μηχανισμό με κυλινδρικές πέτρες το οποίο περιστρεφόταν με την βοήθεια των ζώων. Το ελαιόλαδο το παρήγαγαν με την εφαρμογή πίεσης και νερού στους πολτοποιημένους καρπούς, αφού στο τελικό στάδιο διαχωρίζονταν τα δύο συστατικά.
 
paradosiako elaiotriveio paradosiakos milos traditional mill olive oil
 

Στη σημερινή εποχή και με την χρήση μηχανημάτων, η διαδικασία παραγωγής γίνεται αυτόματα.

 

Πρώτα παραλαμβάνονται οι καρποί, οι οποίοι πλένονται και απομακρύνονται φύλλα και  ξένες ύλες. Ακολουθεί το στάδιο πολτοποίησης και η ελαιοζύμη που προκύπτει αναδεύεται και ζεσταίνεται ελαφρώς μέχρι 27-30C. Κατόπιν διαχωρίζεται η σάρκα και ο πυρήνας και στο τέλος, είτε με την χρήση νερού είτε χωρίς νερό, παράγεται το γνωστό υγρό χρυσάφι της ελληνικής γης.

 

olive2

 

olive1

 

olive3

 

Είναι πραγματικά μία διαδικασία αιώνων που εξελίσσεται. Αξίζει να διασωθεί και αυτοί που έχουν την τύχη να έχουν ελαιώνες στην κατοχή τους, οφείλουν με δέος να φροντίζουν την κληρονομιά τους και να αναγνωρίζουν την αξία της.

 
 
 
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

About the Author

Ελένη Αγγελή

Ελένη Αγγελή

Εργάζεται στην Tettix A.E.Β.Ε. και είναι υπεύθυνη γενικής διαχείρησης του εταιρικού blog.  

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

Δείτε επίσης

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

 • Γνωρίστε μας Open or Close

  Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

  Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

  Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
  Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.
 1. Δημοφιλή
 2. Πρόσφατα
 3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις