Ο άνθρωπος από πάντα είχε την επιθυμία να βελτιώνει, να προσπαθεί να αλλάξει και να εξελίξει τα πάντα γύρω του, έτσι και τώρα βλέπουμε  ότι με τα καινούρια σκευάσματα (nootropics) προσπαθεί να βελτιώσει την λειτουργία του εγκεφάλου του και να αυξήσει την επεξεργαστική και γνωστική του ικανότητα.
 
Τα νοοτρόπα συμπληρώματα  περιέχουν ουσίες που δίνουν πολλές υποσχέσεις. Μερικά από αυτά περιέχουν ουσίες οι οποίες έχουν απομονωθεί από  φυτά και θεωρούνται ήπιες και σε καμμία περίπτωση εθιστικές. Άλλα  πάλι έχουν ουσίες που έχουν δημιουργηθεί ειδικά γι αυτό το σκοπό, δείχνουν ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά κανείς δεν εγγυάται για τις παρενέργειες  που μπορεί να προκύψουν.
 
Υπάρχουν  μερικά φαρμακευτικά φυτά από τα οποία αντλούνται οι φυτικές ουσίες των νοοτρόπων σκευασμάτων και έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην βελτίωση της γνωστικής μας ικανότητας. Αυτά είναι τα προσαρμογόνα. Αυτού του είδους τα φυτά, βοηθούν το σώμα να διαχειριστεί το stress, γεγονός που από μόνο του μπορεί να βελτιώσει την γνωστική μας λειτουργία.
Τα προσαρμογόνα  βότανα  (adaptogens) είναι εκείνα που έχουν την ιδιότητα ακόμη και σε κατάσταση πίεσης, να φέρνουν σε ισορροπία τον οργανισμό. Αν συγκριθούν με την καφεΐνη που είναι γνωστό ότι τονώνει γενικά τον οργανισμό, τα προσαρμογόνα  λειτουργούν πιο περίπλοκα, αφού προετοιμάζουν  τον οργανισμό μας προσαρμόζοντας τους μηχανισμούς λειτουργείας  του ώστε  να ανταποκριθεί. 
 
Τα πιο κοινά προσαρμογόνα είναι  η Ροντιόλα, το Τζίνσενγκ, η μάκα, το Τζίνγκο, η Σεντέλλα, η βιθανία (ashwagandha), ο ελευθερόκοκκος. Άλλες αναφορές υπάρχουν για την αγκυνάρα, το αρπαγόφυτο, την σισσάνδρα, τον αστράγαλο.
 
Έχει αποδειχθεί, φυσικά πάντοτε με την σωστή καθοδήγηση ειδικού εφ' όσον πρόκειται για φαρμακευτικές ουσίες, ότι τα φυτά αυτά, το καθένα με τον δικό του τρόπο, έχουν την ιδιότητα να δρουν ενάντια στο stress, να φέρνουν ηρεμία και κατά συνέπεια μεγαλύτερη προσήλωση και συγκέντρωση  στην διαδικασία της μάθησης ή στο πλάνο που πρέπει να ακολουθήσουμε.
 
Επίσης, καταπολεμούν τις τοξίνες και προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου, ανεβάζουν την διάθεσή μας  βελτιώνοντας  την κυκλοφορία του αίματος , την ανθεκτικότητα, έτσι ενεργοποιείται η λειτουργία της μνήμης, η δημιουργικότητα και η γνωστική  μας ικανότητα.
 
Ουσίες που βελτιώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου βρίσκονται σε διάφορα είδη φαρμακευτικών μανιταριών όπως το reishi, αλλά και στο ιχθυέλαιο, και στις τροφές που είναι πλούσιες σε ω3 λιπαρά όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος, ο σολωμός κλπ.
 
Η καφεΐνη από τον καφέ ή το τσάι θεωρείται κύριο διεγερτικό του εγκεφάλου επίσης.
 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης

 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Πηγή Αρβανίτη

Με χαρά μας βλέπουμε την ομάδα να μεγαλώνει με την Πηγή που θα αρθρογραφεί σχετικά με τα βότανα.

Δείτε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

 1. Δημοφιλή
 2. Πρόσφατα
 3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
 • Γνωρίστε μας Open or Close

  Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

  Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

  Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
  Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ