Η εχινάτσια είναι φαρμακευτικό  φυτό  που κατάγεται από την Αμερική και έχει πάρει  το όνομά της από την ελληνική  λέξη echinos
 
 που σημαίνει αχινός. Η λέξη αυτή  χρησιμοποιήθηκε προφανώς επειδή το εσωτερικό του λουλουδιού  του φυτού μοιάζει με τα σηκωμένα αγκάθια του αχινού.
Όσον αφορά την χρήση της εχινάτσιας στο παρελθόν, υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι Ινδιάνοι της Αμερικής έκαναν χρήση του φυτού για διάφορα προβλήματα υγείας  από το κοινό κρύωμα μέχρι το δάγκωμα φιδιού. 
Στις μέρες μας το φυτό καλλιεργείται και στην Ευρώπη,  ιδίως με την αναβίωση της χρήσης των βοτάνων και  μετά από έρευνες  στην Γερμανία που έχουν σχέση με την δραστική ουσία και  τις ιδιότητες του φυτού.
 
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι έρευνες έδειξαν ότι οι δραστικές ουσίες της εχινάτσιας ενισχύουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, έχουν αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές , επουλωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Σήμερα χρησιμοποιείται  το φυτό για να συντομεύσει το χρόνο και τα συμπτώματα του κρυώματος,  για αλλεργίες του αναπνευστικού και λοιμώξεις του ουροποιητικού. Πολλές φορές η χρήση του φυτού συστήνεται  και για προληπτικούς λόγους.
 
Τα κύρια συστατικά της εχινάτσιας που ευθύνονται και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες  είναι οι  αλκαμίδες , πολυσακχαρίτες, αιθέρια έλαια, και φλαβονοειδή. 
 
Υπάρχουν τρία είδη εχινάτσιας που χρησιμοποιούνται:  η Echinacea Purpurea, Echinacea Angustifolia και η  Echinacea Pallida. 
Το είδος εχινάτσιας που περιέχεται σε διάφορα σκευάσματα δεν είναι το ίδιο, γι αυτό και το αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει. Από την Echinacea putpurea χρησιμοποιείται το επάνω μέρος του φυτού, ενώ από τα άλλα είδη συστήνεται  η ρίζα του φυτού για τις ίδιες παθήσεις.
Εδώ χρειάζεται προσοχή επειδή μετά από έλεγχο που έχει διενεργηθεί σε σκευάσματα του εμπορίου στην Αμερική που ισχυρίζονται ότι περιέχουν εχινάτσια,  διαπιστώθηκε ότι από τις 11 φίρμες, μόνο οι 4 περιείχαν ότι έλεγε η ετικέτα.
Το πιο ασφαλές είναι να προμηθευτεί κανείς εγγυημένο φυτό εχινάτσιας ή πιστοποιημένο βάμμα εχινάτσιας. 
 
Χρήση
 
Για ενήλικες ισχύει 3 φορές την ημέρα. Η χρήση να μην υπερβεί τις 8 ημέρες.
1-2 γρμ. Αποξ. Ρίζα ή φυτό σε τσάϊ
βάμμα εχινάτσιας (1: 5, 45% ethanol)
 
Η εχινάτσια δεν πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι.
Δεν συνιστάται η χρήση του φυτού σε εγκύους . 
Τα παιδιά λαμβάνουν δόση μόνο με την καθοδήγηση  ειδικού.
Άτομα με αλλεργία σε φυτά της οικογενείας των αστεροειδών, δεν πρέπει να λαμβάνουν εχινάτσια.
 
Η χρήση των βοτάνων είναι αποτέλεσμα   μακροχρόνιας  προσέγγισης, παρατήρησης  και καταγραφής  για την ενδυνάμωση του σώματος και την θεραπεία ασθενειών. Τα βότανα όμως περιέχουν δραστικές ουσίες που θα μπορούσαν να  προκαλέσουν παρενέργειες και να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα και γι αυτό συνιστάται η συμβουλή ειδικού όταν ακολουθείται άλλη αγωγή.
 
EUR.PH.
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

About the Author

Πηγή Αρβανίτη

Με χαρά μας βλέπουμε την ομάδα να μεγαλώνει με την Πηγή που θα αρθρογραφεί σχετικά με τα βότανα.

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

Δείτε επίσης

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

 • Γνωρίστε μας Open or Close

  Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

  Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

  Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
  Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.
 1. Δημοφιλή
 2. Πρόσφατα
 3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις