Η μαστίχα Χίου και οι ιδιότητές της είναι γνωστές από την αρχαιότητα.
Μόλις πρόσφατα η μαστίχα εγκρίθηκε  ως φαρμακευτικό φυτό από την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία.
Η γόμμα της μαστίχας προέρχεται από το φυτό Pistacia lentiscus  που είναι ένα είδος σχίνου που δίνει αυτό το συγκεκριμένο είδος μαστίχας μόνο στην Χίο.
Η μαστίχα Χίου είναι ένα προϊόν προστατευμένης ονομασίας που είναι παγκοσμίως γνωστό και αποτελεί  κύρια πηγή εσόδων για  τους κατοίκους  της Χίου.
Το φυτό ευδοκιμεί στην νότια περιοχή της Χίου στα Μαστιχοχώρια. Από τις σχισμές που γίνονται στον κορμό και τα κλαδιά του δένδρου, στάζει η μαστίχα. Ένα μεγάλο δένδρο δίνει 1 κιλό μαστίχα τον χρόνο περίπου.
Οι χυμοί του δένδρου στάζουν σαν δάκρυα που στην αρχή είναι διαφανή και κολλώδη. Μετά από 15-20 ημέρες όμως, η μαστίχα στερεοποιείται και παίρνει ακανόνιστα σχήματα. Κατόπιν καθαρίζεται από ξένες ύλες .
Η πρώτη έρευνα σχετικά με την σύσταση της μαστίχας έγινε το 1930, όμως λόγω της πληθώρας των συστατικών της, αυτή η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί απολύτως ακόμη και σήμερα.
Η μαστίχα φαίνεται να περιέχει πολυμερή, πτητικά και αρωματικά συστατικά που αποτελούν το αιθέριο έλαιό της, τερπένια, φυτοστερόλες και διάφορα συστατικά που έχουν εντοπιστεί για πρώτη φορά. Αυτός ο συνδυασμός 80 περίπου συστατικών εξηγεί τις πολλαπλές χρήσεις της μαστίχας ως  τροφή αλλά και για καλλυντική χρήση.
 • Η μαστίχα Χίου έχει κυρίως αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αναφέρεται ως η πρώτη τσίχλα του κόσμου και δρα ενάντια στον σχηματισμό  της πλάκας των δοντιών λόγω των αντιβακτηριακών της ιδιοτήτων, καθαρίζει την στοματική κοιλότητα απομακρύνοντας τις τροφές, λευκαίνει τα δόντια  και αρωματίζει την αναπνοή.
 • Η μαστίχα χρησιμοποιείται ενάντια στην δυσπεψία και τις γαστρεντερικές διαταραχές. Σε αυτή την περίπτωση η συνηθισμένη  δοσολογία είναι 0,5g σκόνης μαστίχας 2 φορές την ημέρα για 2-3 εβδομάδες.
 • Η σκόνη μαστίχας δρα ενάντια στους ερεθισμούς του δέρματος και σε μικροτραύματα. Γίνεται επάλειψη με κρέμα που περιέχει  9-11% σκόνη μαστίχας 3 φορές την ημέρα για μία εβδομάδα.
 • Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση μαστίχας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του ζακχάρου και  να ελέγξει την χοληστερίνη.
 • Ανάλογη δράση έχει και το αιθέριο έλαιο της μαστίχας αλλά και το εκχύλισμα με νερό.
Η μαστίχα χρησιμοποιείται στην μαγειρική και η ιδιαίτερη γεύση της έχει τους θαυμαστές της. Περισσότερες συνταγές και πληροφορίες για την μαστίχα: 

http://www.gummastic.gr/el/recipes-gr/meals-gr

Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Πηγή Αρβανίτη

Με χαρά μας βλέπουμε την ομάδα να μεγαλώνει με την Πηγή που θα αρθρογραφεί σχετικά με τα βότανα.


Δείτε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

 1. Δημοφιλή
 2. Πρόσφατα
 3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
 • Γνωρίστε μας Open or Close

  Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

  Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

  Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
  Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ