Ο άνθρωπος, βλέποντας και θαυμάζοντας τα υπέροχα χρώματα που έχει η φύση με τα δένδρα, τα άνθη της, τα ζώα της, ήθελε πάντα να τα γνωρίσει και να πετύχει την αναπαραγωγή τους. Και την λύση την βρήκε στην ίδια την φύση και ιδίως στα φυτά, τα κοχύλια  και τα έντομα.

Ενδείξεις για την χρήση φυτικής βαφής έχουν βρεθεί σε Αιγυπτιακούς τάφους, ενώ και η διαδικασία της βαφής έχει γίνει γνωστή μέσα από αρχαία κείμενα.

Οι άνθρωποι τότε συνήθιζαν να χρησιμοποιούν φυτά που έβγαιναν στον τόπο τους και μέσα από δοκιμές, απογοητεύσεις, τύχη  που είχαν προηγηθεί, ήξεραν τι χρώμα θα πάρουν. Ποτέ όμως το χρώμα δεν ήταν σταθερό αλλά αντίθετα εξαρτιόταν από την εποχή, την ποιότητα του φυτού. Τα χρώματα που έπαιρναν από τα φυτά ήταν:

Κίτρινο

σαφλάουερ

χρυσάνθεμο, μαργαρίτα
κρόκος

ράμνος

 
Κόκκινο

ριζάρι

έντομα (cochineal)

αλκάννα η βαφική

 
Μπλε

Ινδικοφόρος η βαφική

Πολύγωνο το βαφικό

 
Μαύρο

Αιματόξυλο (Haematoxylon campe.)

Μελάνι

Κάρβουνο

 

Η βαφική είχε εξελιχθεί σε τέχνη και οι βαφείς προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν τα υλικά που ήταν κοντά τους με διάφορα πειράματα. Από τα φυτά χρησιμοποιούσαν την ρίζα, τα φύλλα,  τα άνθη και τους καρπούς. Για παράδειγμα το μπλε χρώμα έβγαινε από τα φύλλα του φυτού Indigo tinctoria τα οποία είχαν υποστεί ζύμωση ώστε να δώσουν την τελική βαφική ουσία τους.  Η συνηθισμένη διαδικασία ήταν να βράσουν τα μέρη του φυτού για αρκετή ώρα μέχρι να βγει το χρώμα τους και μετά να ρίξουν μέσα το νήμα. Ανακάτευαν διάφορες χρωστικές για να βγάλουν αποχρώσεις όπως το πορτοκαλί, το ροζ κλπ. Για να γίνουν τα χρώματα πιο σταθερά και να προσκολλώνται  πάνω στις ίνες, χρησιμοποιούσαν αλάτι, θειάφι, ή μεταλλικά άλατα πριν την διαδικασία της βαφής.

Οι βαφείς προστάτευαν καλά τα μυστικά τους και το εμπόριο των έγχρωμων υφασμάτων και νημάτων ανθούσε μέχρι τον 18ο αιώνα οπότε άρχισαν να εμφανίζονται τα τεχνητά χρώματα.

Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

About the Author

Ελένη Αγγελή

Ελένη Αγγελή

Εργάζεται στην Tettix A.E.Β.Ε. και είναι υπεύθυνη γενικής διαχείρησης του εταιρικού blog.  

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

Δείτε επίσης

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

 • Γνωρίστε μας Open or Close

  Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

  Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

  Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
  Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.
 1. Δημοφιλή
 2. Πρόσφατα
 3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις