Οι εμπορικές εκθέσεις είναι ένας θεσμός που έχει αναπτυχθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια, η ιδέα όμως των εμπορικών εκθέσεων στην πρωταρχική μορφή τους, φαίνεται να έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν  στα παζάρια της Ανατολής όπου υπάρχουν αναφορές από το 500 πΧ.αλλά και στις αρχές του μεσαίωνα όταν οι συγκεντρώσεις για εμπορικούς λόγους έκαναν την εμφάνισή τους.
Σύμφωνα με το UFI οι εκθέσεις (fairs)τότε γίνονταν κατά διαστήματα και κοντά σε εκκλησίες ώστε η θρησκευτική γιορτή να συνδυάζεται με ένα εμπορικό πανηγύρι. Με αυτόν τον τρόπο οι τεχνίτες της εποχής και οι διάφοροι παραγωγοί έβρισκαν τον τρόπο να επιδείξουν και να προωθήσουν την τέχνη τους και τα προϊόντα τους.
Ο όρος exhibition (έκθεση) εμφανίστηκε το 1649 όταν οι εκθέσεις δεν ήταν μία απλή συγκέντρωση αντικειμένων που είχαν κάποιο ενδιαφέρον. Οι εκθέσεις είχαν δραστηριότητα, υπήρχαν επιχειρήσεις που ελάμβαναν μέρος και έπρεπε μέσα από αυτήν την διαδικασία να επικοινωνήσουν με τους επισκέπτες αλλά και με τους εμπόρους για να φέρουν περαιτέρω κερδοφόρο γι αυτούς αποτέλεσμα.
Οι εκθέσεις τότε άρχισαν σιγά σιγά να πραγματοποιούνται στον δικό τους ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να είναι καλύτερα προφυλαγμένες και να γίνονται ευκολότερα οι συναλλαγές. Οργανώνονταν από τις κυβερνήσεις, ή από επιχειρηματίες που έπρεπε να έχουν την άδεια της κυβέρνησης, μιας και αυτές οι εκθέσεις αποτελούσαν μια μορφή εσόδων γι αυτούς.
 
Crystal Palace
 
Μεγάλη έκθεση  οργάνωσε η βασίλισσα στην Αγγλία το 1851 όπου για να εντυπωσιάσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους,  οργάνωσε και παρέλαση για να επιδείξει την δύναμή της αλλά μεγάλη έκθεση με τα επιτεύγματα της ανεπτυγμένης βιομηχανίας της Αγγλίας που έλαβε χώρα στο Hyde Park και στο Crystal Palace που ήταν μία κατασκευή από σίδερο και γυαλί ειδικά γι αυτή την περίσταση. Η έκθεση είχε μεγάλη προσέλευση και επηρέασε πολλούς τομείς όπως το εμπόριο, την τέχνη, τον τουρισμό της χώρας.
Το 1924 η Αγγλία οργάνωσε έκθεση στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των αποικιών της με διάφορα προϊόντα και η οποία όπως λέγεται είχε την μεγαλύτερη προσέλευση εκείνον τον καιρό. Παρόμοιες σημαντικές εκθέσεις γινόταν και στην  Γαλλία.
Οι εκθέσεις συνέχισαν την πορεία τους αλλά η σημαντικότερη αναβάθμισή τους έγινε στην μεταπολεμική Γερμανία όπου η αναπτυσσόμενη βιομηχανία της, προωθούσε τα προϊόντα της και οργάνωνε τις εξαγωγές της μέσα από τις παγκόσμιες εκθέσεις που διοργάνωνε.
Η προώθηση των εκθέσεων για κάθε τομέα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μεγάλη ανάπτυξη της βιομηχανίας των ΗΠΑ σε διάφορους τομείς, όπου έπρεπε να αναζητηθούν νέες αγορές και μεγαλύτερη προσέλκυση καταναλωτών.
 
Unisphere1965 new york world fair
 
Με την πάροδο των χρόνων οι εκθέσεις γίνονται πόλος έλξης και στην οργάνωσή τους συμβάλλουν πολλοί εξειδικευμένοι επαγγελματίες από τον χώρο του σχεδιασμού των κτηρίων, διευθυντές marketing, δημοσιογράφοι κλπ.
Σήμερα οι εκθέσεις θεωρούνται πολύ σημαντικές, τόσο για τον επαγγελματία που θέλει να προωθήσει το προϊόν του, όσο και για τον επισκέπτη ο οποίος σε μία έκθεση ενημερώνεται, εμπνέεται για την δική του επιχείρηση και γενικά έχει την δυνατότητα να θαυμάσει τις νέες και πρωτοποριακές ιδέες που παρουσιάζονται σε μία έκθεση.
Εκθέσεις γίνονται σε όλον τον κόσμο οι πιο σημαντικές όμως θεωρούνται αυτές της Κίνας όπου τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη.
 
2canton
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

About the Author

Αγγελική Αποστολοπούλου

Αγγελική Αποστολοπούλου

Με ενδιαφέρον και αγάπη για τα προϊόντα μας, είναι υπεύθυνη για τις φωτογραφίες και το styling.

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

Δείτε επίσης

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

 • Γνωρίστε μας Open or Close

  Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

  Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

  Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
  Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.
 1. Δημοφιλή
 2. Πρόσφατα
 3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις