Μπορεί να φαίνεται κοινοτυπία για μία ενήμερη νοικοκυρά, αλλά πρέπει να το πω ότι με το τέλος του καλοκαιριού  τελειώνει σιγά  σιγά η σοδειά της τομάτας, και είναι ευκαιρία τώρα που έχουν αρχίσει να παραγίνονται, να συγκεντρώσουμε αρκετή ποσότητα  σε προσιτή τιμή, για να παρασκευάσουμε την δικιά μας σάλτσα που θα είναι πάντα φρέσκια και με όλη την γεύση της απίθανης καλοκαιρινής τομάτας.
Είναι εύκολη διαδικασία αρκεί να αφιερώσουμε 2-3 ώρες (αν θέλουμε μεγάλη ποσότητα). Χρειάζεται μόνο η απόφαση για να εξασφαλίσουμε έτοιμη σάλτσα για όλο τον χειμώνα και στην γεύση που θέλουμε αφού μπορούμε να προσθέσουμε υλικά του γούστου μας!
                                             .................................................................................
 
Στην πιο τεμπέλικη έκφραση, η τομάτα μπορεί να ξεφλουδιστεί και να τριφτεί στην χονδρή πλευρά του τρίφτη. Η τριμμένη τομάτα  συλλέγεται σε βαθύ πιάτο, και κατόπιν μπαίνει  σε σακουλάκια, σε όποια ποσότητα θέλουμε στο καθένα, και τοποθετείται στην κατάψυξη.
                                             ................................................................................
 
Συνταγή για σάλτσα τομάτας που διατηρείται σε φιάλες
(Από το βιβλίο της Χρύσας Παραδείση)
 
readytousetomatosauce
 
Θα χρειαστούμε:
 
Τομάτες ώριμες
Μερικές πιπεριές πράσινες και κόκκινες
Κρεμμύδια                                                                                   
Αλάτι
Μαϊντανό
Βασιλικό
Ζάχαρη
 
Εκτέλεση
 
Πλένουμε και κόβουμε τις τομάτες, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε κομματάκια και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σε άλλη εκδοχή, ξεφλουδίζουμε πρώτα τις τομάτες και μετά ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Όταν τα υλικά μαλακώσουν και κρυώσουν λίγο, τα περνάμε από το μπλέντερ. Βάζουμε τον πολτό μέσα σε κατσαρόλα, προσθέτουμε αλάτι, (για κάθε λίτρο πολτού αντιστοιχεί μία κουταλιά τσαγιού) , λίγη ζάχαρη προαιρετικά, μαϊντανό , βασιλικό και βράζουμε τον πολτό έως ότου πήξει αρκετά. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε τα φύλλα και αδειάζουμε τον πολτό της τομάτας σε βάζα. Κλείνουμε τα βάζα με το καπάκι τους και τα βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα στην οποία ήδη έχουμε τοποθετήσει μία σχάρα. Γεμίζουμε με κρύο νερό μέχρι να φθάσει στο στόμιο και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 25’ από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Βγάζουμε τις φιάλες και σιγουρευόμαστε ότι είναι κλειστές. Η σάλτσα μπορεί έτσι να διατηρηθεί και για ένα χρόνο περίπου, όμως μόλις ανοίξουμε το βάζο, χρειάζεται να το βάλουμε στο ψυγείο. 
                                             ....................................................................................
 
Συνταγή για καταπληκτική σάλτσα τομάτας, έτοιμη για μακαρονάδες, πίτσες κλπ.
 
tomatosaucerecipe
                                            
Θα χρειαστούμε:
 
Ώριμες τομάτες 
Παρθένο ελαιόλαδο                                                              
Αλάτι
Ρίγανη
Βασιλικό 
Κύμινο φρεσκοτριμμένο 
Άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας
 
Εκτέλεση
 
Κόβουμε τις τομάτες στην μέση, τις ανοίγουμε και τις τοποθετούμε μέσα στο ταψί του φούρνου. Επάνω στις τομάτες ρίχνουμε αλάτι, βάζουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, το αλάτι την ρίγανη και τον βασιλικό, τα μπαχαρικά που θέλουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε τις τομάτες για 1 ώρα περίπου στους 200°. Κλείνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε στον φούρνο τις ψημένες τομάτες μέχρι να ρουφήξουν το ζουμί τους. Περνάμε τις τομάτες από το μπλέντερ και τον πολτό αυτό τον μοιράζουμε σε βάζα. Γεμίζουμε τα βάζα αφήνοντας ένα πόντο περίπου στην κορυφή για να σκεπάσουμε την τομάτα με λίγο ελαιόλαδο που θα την διατηρήσει καλύτερα. Η σάλτσα είναι έτοιμη για χρήση.
Καλή σας απόλαυση!
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Ελένη Αγγελή

Ελένη Αγγελή

Εργάζεται στην Tettix A.E.Β.Ε. και είναι υπεύθυνη γενικής διαχείρησης του εταιρικού blog.  

Δείτε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

  1. Δημοφιλή
  2. Πρόσφατα
  3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
IMAGE Αλόη
16 Φεβρουαρίου 2018
  • Γνωρίστε μας Open or Close

    Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

    Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

    Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

    Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

  • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
    Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ