Αυτά τα γλαστράκια με τα φρέσκα αρωματικά φυτά στο ράφι του super market πολλές φορές με βάζουν σε πειρασμό. Είναι κι εκείνες οι εκπομπές μαγειρικής όπου ο σεφ κόβει το φρέσκο αρωματικό κατ’ ευθείαν από την γλάστρα… κίνηση ηδονή. Να μοσχοβολούν τα χέρια, ο αέρας καθώς κόβονται, να μυρίζει το φαγητό!
 
Συνήθως ο μαϊντανός, το σέλινο, ό άνηθος χρησιμοποιούνται φρέσκα όταν μαγειρεύουμε. Δεν είναι όμως εύκολο να είναι πάντα σε καλή κατάσταση, γιατί δεν συντηρούνται για πολύ καιρό. Στις κουζίνες άλλων χωρών, όπως στην Ινδική για παράδειγμα, αυτά τα φυτά είναι σε αποξηραμένη μορφή για πιο εύκολη ανάμειξη με άλλα μπαχαρικά, όταν παρασκευάζονται μίγματα. 
 
Φρέσκο ή αποξηραμένο;
Σε όσον αφορά την μαγειρική, τα δύο είδη βγάζουν κάποια διαφορά στη γεύση, αλλά, είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, η γεύση των μυρωδικών είναι το ίδιο ικανοποιητική, αφού πρώτα έχουμε προσαρμόσει την ποσότητα, ώστε να βγαίνει το αποτέλεσμα που μας ταιριάζει.
 
Τα μεν αποξηραμένα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ακόμη και από την αρχή του μαγειρέματος και σιγά σιγά να αφήνουν το άρωμά τους, ενώ τα φρέσκα είναι πιο ευαίσθητα και μπαίνουν προς το τέλος.
 
Αν και η ποσότητα είναι υποκειμενική, υποστηρίζεται από ειδικούς ότι η αναλογία φρέσκου προς αποξηραμένο είναι 3 προς 1, επειδή στην αποξηραμένη του μορφή το φυτό γίνεται πιο ελαφρύ και έχει τις ουσίες του πιο συμπυκνωμένες.
 
Σωστή συντήρηση
Το φρέσκο μυρωδικό είτε το κόβουμε από την γλάστρα όταν το χρειαζόμαστε, ή το αγοράζουμε ήδη κομμένο οπότε το τυλίγουμε σε χαρτί, ή το βάζουμε σε σακουλάκι που κλείνει και αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Πολλές φορές αποθηκεύουμε και στην κατάψυξη αλλά τότε υπάρχει κάποια αλλαγή στην γεύση. Πρέπει να προσέχουμε να μην εκτίθεται το φυτό στον αέρα γιατί αλλοιώνεται μέσα σε λίγες μέρες.
 
Στην αποξηραμένη του μορφή, το φυτό διατηρείται για περισσότερο καιρό, όταν είναι καλά κλεισμένο σε βάζο, σε σκοτεινό, δροσερό και ξηρό μέρος. Και εδώ προσέχουμε να μην μένει ανοιχτό για πολύ ώρα για να αποφύγουμε τυχόν αλλοίωση. Πάντα βέβαια, είναι καλό να ψωνίζουμε μυρωδικά που θα εξαντλήσουμε σε λίγες εβδομάδες και όχι σε βάθος… χρόνων!
 
Το ίδιο είναι και με τα βότανα. Τελευταία βλέπουμε σε γλάστρα την βαλεριάνα, το μποράγκο, την μέλισσα, την τσουκνίδα. Μόλις χρειαστείς, κόβεις το κλαδάκι και φτιάχνεις το τσάϊ σου! Πραγματική ευκολία. Είναι όμως; Εσείς αποφασίζετε.
 
Για τα βότανα, φαίνεται ότι ισχύουν ακριβώς τα ίδια όσον αφορά στην ποσότητα δηλ. ισχύει η αναλογία 3 προς 1. 
 
Το σωστά αποξηραμένο βότανο θεωρείται ότι διατηρεί τις ουσίες του για πολύ καιρό όταν είναι κλεισμένο καλά και έχει αποθηκευτεί μακρυά από τον ήλιο και την υγρασία. Σε αυτή την μορφή φυσικά μπορεί κάποιος να έχει τα βότανα σε επάρκεια καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, μέχρι την επόμενη σοδειά.
 
Φρέσκο λοιπόν ή αποξηραμένο; Ελπίζουμε ότι βοηθήσαμε λίγο για να αποφασίσατε.
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Ελένη Αγγελή

Ελένη Αγγελή

Εργάζεται στην Tettix A.E.Β.Ε. και είναι υπεύθυνη γενικής διαχείρησης του εταιρικού blog.  

Δείτε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

  1. Δημοφιλή
  2. Πρόσφατα
  3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
  • Γνωρίστε μας Open or Close

    Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

    Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

    Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

    Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

  • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
    Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ