Ευτυχώς ή δυστυχώς, ως καταναλωτές, είναι πολύ λίγα εκείνα που γνωρίζουμε γι αυτά που τρώμε. Μερικές πληροφορίες όμως, σχετικά με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που θα χρησιμοποιήσουμε τώρα τις γιορτές, σίγουρα θα βοηθήσουν για ένα πιο γευστικό και υγιεινό αποτέλεσμα.
Τα μπαχαρικά έρχονται από μακρινές  χώρες και  ως επί το πλείστον σ΄εμάς φθάνουν σε αποξηραμένη μορφή επειδή έτσι συντηρούνται καλύτερα. Τα μπαχαρικά προέρχονται από τον κορμό, την ρίζα, τον καρπό δένδρων που φύονται στις χώρες παραγωγής τους. Έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία (αποξήρανση, καθάρισμα, απεντόμωση ) πριν φθάσουν στον προορισμό τους, για να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
 
Ως αγροτικά προϊόντα, δεν έχουν πάντα την ίδια εμφάνιση και άρωμα λόγω των συνθηκών, κάτι που γνωρίζουμε όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά αλλά και ερασιτεχνικά με το είδος. Εκείνο που ίσως είναι άγνωστο, είναι ότι τα μπαχαρικά επειδή είναι ένα προϊόν με κόστος, μπορούν να νοθευτούν με ποικίλους τρόπους.
 
Πολλά μπαχαρικά νοθεύονται με παρόμοιους πιο φθηνούς σπόρους λιγότερο γνωστών φυτών με επίπτωση βέβαια στην γεύση τους.
Οι τριμμένες κόκκινες πιπεριές, το τούρμερικ συχνά αναμιγνύονται με φθηνές βαφές, άμυλο ταπιόκας, αλεύρι, που αδυνατίζουν το χρώμα και το άρωμα του προϊόντος.
Μέσα στο γαρύφαλλο συχνά βρίσκονται και άλλα μέρη του φυτού για να δώσουν βάρος.
Η τριμμένη κανέλλα περιέχει διάφορους φορείς και πολλές φορές αρωματίζεται με κάποιο φθηνό τρόπο.
Το σαφράν επειδή είναι ακριβό, μπορεί να αντικατασταθεί με τα πέταλλα σαφλάουερ ή καλέντουλας.
 
Πολλά είναι τα είδη της νοθείας, γι αυτό  η Ευρωπαϊκή ένωση και  ΗΠΑ έχουν θέσει τα όρια για καθένα από τα προϊόντα.
Όταν ένας προμηθευτής αγοράζει, πρέπει το πιστοποιητικό του προϊόντος να αναφέρει την χώρα παραγωγής, τον χρόνο παραγωγής και την ημερομηνία λήξης του. Όσον αφορά στο τριμμένο μπαχαρικό, θα πρέπει να γνωρίζει επιπλέον, πόσον καιρό είχε αποθηκευθεί το τρόφιμο προτού τριφτεί, και εάν είχε υποστεί κάποια άλλη επεξεργασία. 
 
Ο καταναλωτής δικαιούται την καλύτερη ποιότητα που θα του δώσει το αποτέλεσμα που θέλει. Πόσες φορές δεν βάζουμε τρεις κουταλιές πιπέρι αντί για μία επειδή ‘δεν πιάνει στο φαγητό’ όπως λένε; Ποιος ο λόγος να βάζει κάποιος στο φαγητό του μπαχαρικό που δεν έχει γεύση και μυρωδιά; 
Προμηθευόμαστε τα μυρωδικά μας από πηγές που γνωρίζουμε ότι σέβονται την ποιότητα. Όταν αγοράζουμε, προσέχουμε την ημερομηνία λήξης, κοιτάζουμε αν το προϊόν είναι καθαρό και αν έχει ομοιόμορφο χρώμα όταν είναι σε τριμμένη μορφή.
Όταν το τρίβουμε,  θα πρέπει να απελευθερώνεται το άρωμά του. 
 
Το καλύτερο είναι να αγοράζουμε τα μπαχαρικά ολόκληρα και να τα τρίβουμε μόλις τα χρειαστούμε για να έχουμε πιο δυνατό άρωμα. Σε αντίθετη περίπτωση, προμηθευόμαστε  φρεσκοτριμμένα τα μυρωδικά μας από έμπιστες πηγές.
 
Δοκιμάζουμε τα μπαχαρικά για να γνωρίσουμε τι γεύση έχουν. Δεν έχουν όλα τα μπαχαρικά ωραία γεύση, όταν μαγειρευτούν όμως και αναμειχθούν με τα υπόλοιπα υλικά, το αποτέλεσμα είναι τελείως διαφορετικό. Γι αυτό τον λόγο χρειάζονται και τα πειράματα μέχρι να δοθεί η κατεύθυνση γεύσης που χρειαζόμαστε.
 
Προμηθευόμαστε τα μυρωδικά μας σε μικρή ποσότητα και τα αποθηκεύουμε με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να διατηρηθούν σωστά. Τα χρησιμοποιούμε κάθε φορά, άλλωστε δεν είναι  κάτι που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές!
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

Δείτε επίσης

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

 • Γνωρίστε μας Open or Close

  Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

  Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

  Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
  Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.
 1. Δημοφιλή
 2. Πρόσφατα
 3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις