Πολλές φορές θα έχετε ακούσει κάποιον να λέει ότι δεν του αρέσει το κρέας, να παραπονιέται ότι τρώγοντας κρέας μυρίζει το ζώο και να κάνει το πιάτο στην άκρη!
Το πρόβλημα βέβαια τις περισσότερες φορές είναι το ίδιο: η έλλειψη μπαχαρικών κατά το μαγείρεμα.
Τα μπαχαρικά, που υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία, δίνουν πικάντικη, γλυκειά, πικρή, αρωματική  γεύση στο φαγητό, το οποίο μπορεί να αποκτήσει όλο και διαφορετικές νότες γεύσης αν τα μπαχαρικά συνδυαστούν με πολλούς τρόπους.
Τα μείγματα των μπαχαρικών και  οι μαρινάδες που εφαρμόζονται πριν το μαγείρεμα, έχουν δημιουργηθεί για να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.
 
marinating
 
Τα μείγματα μπαχαρικών μπορεί να είναι σε μορφή σκόνης ή να περιέχουν μεγαλύτερα κομμάτια από τα συστατικά τους. Χρησιμοποιούνται όπως είναι ή σε συνδυασμό με λάδι, ξύδι,  λεμόνι, φρυγανιά για να σχηματιστεί μία πάστα. Εφαρμόζονται πριν το μαγείρεμα και πρέπει να μείνουν για τουλάχιστον μία ώρα έτσι ώστε να απελευθερωθούν τα αρώματά τους και να απορροφηθούν από τα υπόλοιπα υλικά.
Η μαρινάδα γίνεται από μπαχαρικά και λάδι, ξύδι, λεμόνι αν θέλουμε να είναι όξινη. Για γλυκειά μαρινάδα, προσθέτουμε μπαχαρικά, χυμό φρούτων, ζάχαρη, άμυλο. 
Η μαρινάδα μπορεί να έχει τα συστατικά της που είναι ορατά επειδή τα έχουμε προσθέσει στην φυσική τους μορφή, ή να είναι μαρινάδα με γεύση χωρίς να φαίνονται τα συστατικά της τα οποία έχουν προστεθεί σε μορφή εκχυλίσματος, διαδικασία που ισχύει για το επεξεργασμένο τρόφιμο. Εμείς βέβαια προτιμούμε την μαρινάδα που έχει όλα τα συστατικά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε προσθέσει και είμαστε σίγουροι για την ποιότητά τους.
Για να εφαρμόσουμε την μαρινάδα, κόβουμε σε λεπτές φέτες το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά, τα βάζουμε σε βαθύ πιάτο, τα περιβρέχουμε με την υγρή μαρινάδα και τα αφήνουμε αρκετή ώρα, ενώ ανακατεύουμε συχνά- αν πρόκειται για κρέας το αφήνουμε όλο το βράδυ. Μία μέθοδος να μαρινάρουμε το κρέας πιο αποτελεσματικά είναι να βάλουμε τα κομμάτια κρέατος σε σακούλα ειδική για τρόφιμα, να προσθέσουμε εκεί και την μαρινάδα, να αφαιρέσουμε τον πολύ αέρα και να το αφήσουμε να ποτίσει από τα αρώματα.
 
chickenmarinating
 
Οι μαρινάδες και τα μείγματα μπαχαρικών διεισδύουν στο κρέας, το κάνουν πιο ζουμερό και μαλακό, με το χρώμα τους δίνουν ένα καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα ,  και με τα ευεργετικά συστατικά τους κάνουν καλό στην υγεία μας. 
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η παγκόσμια τάση είναι να τρεφόμαστε πιο απλά και υγιεινά και τα μπαχαρικά είναι από τα προϊόντα  που με τα συστατικά τους πάντοτε συνεισέφεραν στην ανθρώπινη υγεία. Η κουμαρίνη, η καψαϊκίνη, τα φλαβονοειδή, οι στερόλες που περιέχονται στα μπαχαρικά, πάντα προωθούσαν την υγεία και η επιστήμη τα χρησιμοποιεί στα φαρμακευτικά σκευάσματα. Έχει αποδειχθεί ότι η ρίγανη, η κανέλλα, η κιτρινόριζα, το τζίντζερ, το πιπέρι, το γαρύφαλο, για να αναφέρουμε μερικά, βοηθούν στην πέψη, δυναμώνουν το νευρικό σύστημα, ρυθμίζουν το ζάχαρο, βελτιώνουν την αντίσταση του οργανισμού μας ενάντια στις ασθένειες. 
Η τελευταία οδηγία του παγκόσμιου οργανισμού υγείας είναι λιγότερο αλάτι στο φαγητό και προϊόντα όπως τα μπαχαρικά, το λεμόνι, το ξύδι έχουν επιστρατευθεί για πιο υγιεινές γεύσεις ακόμη και στα σνακ. 
 
vegmarinade
 
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας υποδεικνύουν την χρήση των μπαχαρικών αλλά ο σπουδαιότερος για άλλη μία φορά, είναι ότι πρέπει εμείς οι ίδιοι να αναλάβουμε την ευθύνη γι αυτά που τρώμε εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Ελένη Αγγελή

Ελένη Αγγελή

Εργάζεται στην Tettix A.E.Β.Ε. και είναι υπεύθυνη γενικής διαχείρησης του εταιρικού blog.  


Δείτε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

  1. Δημοφιλή
  2. Πρόσφατα
  3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
  • Γνωρίστε μας Open or Close

    Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

    Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

    Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

    Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

  • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
    Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ