Τα προϊόντα μιας χρήσης είτε χάρτινα είτε πλαστικά, έχουν δεχθεί αρνητική κριτική επειδή συσσωρεύονται στο περιβάλλον καθώς τα πετάμε.
Θεωρώ ότι τα ανοξείδωτα φίλτρα τσαγιού προσφέρουν την λύση όταν έχουμε να κάνουμε με εκχύλιση φύλλων τσαγιού ή άλλων αρωματικών φυτών έτσι ώστε να έχουμε καθαρό ρόφημα απαλλαγμένο σε μεγάλο ποσοστό από τρίμματα των φυτών. Με το ανοξείδωτο φίλτρο επίσης, εξασφαλίζουμε ότι το τσάι μας , ζεστό ή κρύο, δεν θα έχει κάποια άλλη γεύση, θα είναι καθαρό και το φίλτρο έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά εάν βέβαια το συντηρούμε κατάλληλα.
Ιδιαίτερα το φίλτρο σε σχήμα μπάλας με διάμετρο 7 εκ. και με χερούλι που πιέζοντάς το ανοιγοκλείνει το φίλτρο, είναι πολύ πρακτικό για το καθημερινό τσάι που θα πρέπει να είναι σε αρκετή ποσότητα. Ιδανικό επειδή η ευρύχωρη ‘μπάλα’ έχει αρκετό χώρο που επιτρέπει στα φύλλα να ανοίξουν όταν μπουν στο νερό και να απελευθερώσουν όλες τις ουσίες τους.

Η χρήση του απλή. Πιέζεις την λαβίδα, ανοίγει το φίλτρο, βάζεις την ποσότητα από το τσάι που χρειάζεσαι, χαλαρώνεις την λαβίδα και το τσάι είναι καλά κλεισμένο ώστε να μπει στο νερό. Εάν το νερό είναι ζεστό, θα το αφήσουμε για 5-10’ το πολύ. Αν είναι κρύο το τσάι που θέλουμε, αφήνουμε μέσα στο νερό για όλη τη νύχτα.
Όταν έχουμε πετύχει το αποτέλεσμα που περιμένουμε, δηλαδή το τσάι μας να έχει την κατάλληλη πυκνότητα, απομακρύνουμε το φίλτρο, το τοποθετούμε σε πιατάκι και ακολουθεί η ρουτίνα καθαριότητας.
Πολλές φορές, το ίδιο φίλτρο, ακριβώς επειδή έχει μακριά λαβίδα, είναι χρήσιμο και στο μαγείρεμα. Μπορούμε εκεί να βάλουμε μπαχαρικά όπως τον αστεροειδή γλυκάνισο, το γαρύφαλλο ή άλλα αρωματικά φυτά που θα πρέπει να τα αφαιρέσουμε από το φαγητό στο τέλος.
Υπάρχουν πολλά είδη φίλτρων, χάρτινα, υφασμάτινα, φτιαγμένα από μπαμπού, πλαστικά, ανοξείδωτα, σε σχήμα μπάλας, καλαθιού, αστεριού, με χερούλι, αλυσίδα που καθώς τα χρησιμοποιεί κανείς, καταλαβαίνει ότι λειτουργούν καλύτερα ανάλογα με τα υλικά που βάζουμε μέσα, την ποσότητα, ή ακόμη και τον σκοπό που τα θέλουμε, π.χ. για εντύπωση για σκληρότερη χρήση. Εδώ μπορείτε να δείτε σε τί είναι καλύτερο το καθένα.
Σχόλια