Το πρόβλημα με το πλαστικό

Η χρέωση της πλαστικής σακούλας τελευταία, είχε πολλά σχόλια κατά της πολιτικής αυτής, η πραγματικότητα που ξεδιπλώνεται πίσω από την κουρτίνα της άγνοιάς μας, είναι πολύ διαφορετική και η ανάγκη να πάρουμε μέτρα για την μείωση του πλαστικού στη ζωή μας επιτακτική.
 
Το πλαστικό είναι ένα ανθεκτικό υλικό που έχει στηρίξει διάφορους τομείς στην ζωή μας επειδή βρίσκει εφαρμογή από την βιομηχανία αυτοκινήτων, μέχρι την βιομηχανία τροφίμων, που είναι και το πιο επίμαχο σημείο, διότι από την μία παράγει την μεγαλύτερη ποσότητα αποβλήτων πλαστικού στον πλανήτη και από την άλλη δεν πρέπει στοιχεία του πλαστικού της συσκευασίας να περνούν στην τροφή μας. 
Η πλαστική συσκευασία συντελεί στην καλύτερη διατήρηση των τροφίμων. 
Με την πλαστική σακούλα, το πλαστικό μπουκάλι, διευκολύνεται η μεταφορά των τροφίμων και των χυμών εφ’ όσον δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να παράγει κανείς μόνος του στο σπίτι αυτά που καταναλώνει.
 
Η χρήση του πλαστικού στην καθημερινότητά μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο, ιδίως από τότε που κατασκευάστηκαν συσκευασίες μιας χρήσης, ανακυκλώσιμες. Οι συσκευασίες είναι ανακυκλώσιμες σύμφωνα με τον παρασκευαστή, ανακυκλώνονται όμως; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα «όχι». Πόσες φορές δεν βλέπουμε πλαστικά στην άκρη του δρόμου σε μια εκδρομή μας στην φύση;  Δεν έχουμε δει βουναλάκια από σκουπίδια που έχει ξεβράσει το κύμα κατά μήκος της παραλίας; Πολλά από τα πλαστικά είναι ανακυκλώσιμα με κάποια διαδικασία, πολύ μικρό ποσοστό πηγαίνει όμως σε κατάλληλα σημεία ανακύκλωσης.
 
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής ένωσης συγκεντρώνονται υπερβολικά μεγάλες ποσότητες πλαστικών αποβλήτων από πηγές στην ξηρά αλλά και στην θάλασσα, που προκαλούν οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση. 
5-13 εκατ. τόνοι πλαστικού - 1,5-4% ολόκληρης της παραγωγής – καταλήγει στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ότι το πλαστικό αποτελεί πάνω από το 80% της θαλάσσιας μόλυνσης, το οποίο συχνά μεταφέρεται σε μακρινές αποστάσεις με τα ρεύματα. Μπορεί τότε να αποτεθεί στην ξηρά, ή να παγιδευτεί στον βυθό όπου βλάπτει την θαλάσσια ζωή.
Εάν συνεχιστεί αυτή  η μόλυνση με τέτοιους ρυθμούς, εύκολο είναι να φανταστεί κανείς τι θα ακολουθήσει και πως θα επηρεαστεί η ζωή μας στο μέλλον. 
 
Πολλοί φορείς έχουν ευαισθητοποιηθεί για την εξεύρεση λύσης, μία χρονοβόρα υπόθεση όπως φαίνεται. Βιομηχανίες πλαστικού κάνουν έρευνες για εναλλακτικά υλικά που είναι βιοδιασπώμενα αλλά λειτουργούν και ως λίπασμα εμπλουτίζοντας το έδαφος μόλις διασπαστούν.
Για τα  καινούρια υλικά συσκευασίας θα ληφθεί υπ΄όψιν η σωστή διατήρηση των τροφίμων, σε συνάρτηση με άλλα ζωτικά θέματα όπως το κόστος, η εύκολη διαθεσιμότητα υλικών αλλά και οι αυστηρές προδιαγραφές.
 
Η χρήση αυτών των υλικών δεν έχει ακόμη εξαπλωθεί, γι αυτό εκείνο που έχει σημασία τώρα είναι τόσο οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα που λαμβάνονται από το κάθε κράτος, όσο και η προσωπική ευθύνη καθενός από εμάς, που ίσως παίζει και τον σπουδαιότερο ρόλο τελικά. Λιγότερο πλαστικό στη ζωή μας λοιπόν!
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Ελένη Αγγελή

Ελένη Αγγελή

Εργάζεται στην Tettix A.E.Β.Ε. και είναι υπεύθυνη γενικής διαχείρησης του εταιρικού blog.  

Δείτε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

 1. Δημοφιλή
 2. Πρόσφατα
 3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
 • Γνωρίστε μας Open or Close

  Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

  Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

  Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
  Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ