Η λέξη βότανο οφείλεται στον Αριστοτέλη και αναφέρεται στα φυτά που κυρίως τα βρίσκουμε ως ζιζάνια μέσα σε καλλιεργημένους αγρούς.

Βότανα λέγονται τα φυτά που χρησιμοποιούνται για να καταπολεμήσουν διάφορες παθήσεις αλλά και τα φυτά που περιέχουν 
επικίνδυνες ουσίες, που όμως με την κατάλληλη δοσολογία γίνονται κι αυτές φάρμακο.
Η ιστορία των βοτάνων αρχίζει από πολύ παλιά, και γνωρίζοντας αυτή την ιστορία η επιστήμη όταν ήθελε να κατασκευάσει φάρμακα, αντλούσε και έφτιαχνε συνταγές από τις φαρμακευτικές ουσίες αυτών των φυτών.
Στην σημερινή εποχή, και λόγω του ότι οι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερα προβληματιστεί σχετικά με τις χημικές ουσίες που προωθούνται από την βιομηχανία, τα φαρμακευτικά φυτά έχουν έλθει στο προσκήνιο και αποτελούν μία ανερχόμενη βιομηχανία από μόνα τους.
Τα βότανα και ιδιαίτερα τα σπάνια, είναι αυτοφυή σε διάφορες περιοχές του κόσμου όπου ευδοκιμούν λόγω εδάφους και κλίματος, όμως υπάρχουν και βότανα τα οποία καλλιεργούνται επειδή η χρήση τους είναι πολύ διαδεδομένη.
Στην Ελλάδα, τα βότανα αυτοφύονται σε μεγάλο ποσοστό, δεν αρκούν όμως ούτε για την εσωτερική κατανάλωση. Η καλλιέργεια των βοτάνων ευνοείται ιδιαίτερα στην χώρα μας λόγω του κλίματος και του εδάφους  που δίνουν φυτά πλούσια σε αιθέρια έλαια  και φαρμακευτική ουσία. 
 
Η καλλιέργεια
Αυτού του είδους η καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και  συμφέρουσα, επειδή εισάγεται μεγάλη ποσότητα βοτάνων κάθε χρόνο, αρκεί βέβαια να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Να γνωρίζει δηλαδή κανείς την βιολογία του κάθε φυτού και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσεται. Σημαντικό είναι να γνωρίζει επίσης τον χρόνο και τρόπο συλλογής τους, αποξήρανσης, ακόμη και της συσκευασίας τους, έτσι ώστε το φυτό να διατηρεί  τα χαρακτηριστικά του (χρώμα, άρωμα,  φαρμακευτική ουσία).
 
Η συλλογή 
Η συλλογή των βοτάνων καθορίζεται από το είδος του φυτού,  τον κύκλο ζωής του, και τα μέρη του φυτού που χρειάζονται. 
Γενικά πάντως, τα ασθενή φυτά πρέπει να απομακρύνονται, να συλλέγονται μόνο τα υγιή  και δεν πρέπει να συλλέγονται με υγρό καιρό, ούτε να πιέζονται στα δοχεία που συλλέγονται γιατί έτσι διευκολύνεται η ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών.
Τα υπέργεια μέρη συλλέγονται με ιδιαίτερη προσοχή ενώ τα υπόγεια μέρη καθαρίζονται και απομακρύνεται το χώμα όσο το δυνατόν περισσότερο.
 
-Τα φ ύ λ λ α των φυτών συλλέγονται την εποχή που υπάρχει άνθιση και τις απογευματινές ώρες.
 
-Τα ά ν θ η συλλέγονται τις πρωινές ώρες και όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθιση.
 
-Οι β λ α σ τ ο ί συλλέγονται και αυτοί την εποχή που το φυτό έχει την μεγαλύτερη κυκλοφορία των χυμών του.
 
φ λ ο ι ό ς συλλέγεται την άνοιξη ή το φθινόπωρο και μόνο από νεαρά κλαδιά.
 
-Οι κ α ρ π ο ί είναι καλύτεροι όταν ωριμάσουν και οι σ π ό ρ ο ι από το εσωτερικό των καρπών, συλλέγονται από ώριμα φρούτα.
 
-Οι ρ ί ζ ε ς των φυτών συλλέγονται στο τέλος του καλοκαιριού, όταν έχουν αποθηκεύσει όλες τις ουσίες τους.
 
Η αποξήρανση
Πολύ σημαντικό είναι το στάδιο της αποξήρανσης όπου το φυτό πρέπει να βρεθεί σε σκιερό μέρος, απαλλαγμένο από υγρασία, καλά αεριζόμενο και να είναι αραιά τοποθετημένο για να μην αναπτύσσονται μικροοργανισμοί και να διατηρηθεί η απαραίτητη ποσότητα της φαρμακευτικής ουσίας.
 
Η συντήρηση
Αφού το φυτό αποξηρανθεί πλήρως , γεγονός που επιβάλλεται να ελέγξουμε, καθαρίζεται από την ξένη ύλη, κόβεται  και φυλάσσεται σε ερμητικά κλειστά σακιά σε μέρος χωρίς υγρασία και μακριά από το φώς. Επάνω στο σακί αναγράφεται το είδος  του φυτού και ημερομηνία συγκομιδής του.
Κατανοητό είναι ότι τα φαρμακευτικά φυτά θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα αι βαρέα μέταλλα εφόσον προορίζονται για κατανάλωση από συνανθρώπους μας.
 
Η εταιρεία μας εκτιμά ιδιαίτερα τα φυτά που φύονται στην πατρίδα μας, και  συνεργάζεται με έλληνες παραγωγούς που καλλιεργούν βότανα με σεβασμό και αγάπη για το προϊόν τους.  Με πραγματικό ενδιαφέρον  υποστηρίζουμε κάθε σοβαρή προσπάθεια για προώθηση των ελληνικών προϊόντων και προσβλέπουμε σε όλο και περισσότερες συνεργασίες.
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Ελένη Αγγελή

Ελένη Αγγελή

Εργάζεται στην Tettix A.E.Β.Ε. και είναι υπεύθυνη γενικής διαχείρησης του εταιρικού blog.  

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

  1. Δημοφιλή
  2. Πρόσφατα
  3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
  • Γνωρίστε μας Open or Close

    Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

    Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

    Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

    Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

  • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
    Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ