Τα ω- λιπαρά οξέα θεωρούνται πολύ σημαντικά για την υγεία. Τί είναι τα ω λιπαρά οξέα; Γιατί είναι σημαντικά;
Μερικές συνταγές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα για περισσότερη υγεία:
 
Σολομός με πορτοκάλι
 
Συστατικά                                                                                                                                   
 
1 πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες χωρίς κουκούτσια                                          
1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες χωρίς κουκούτσια
1 κόκκινη πιπεριά καυτερή ή μπούκοβο καυτερό
4 κλωναράκια άνηθο (κρατάμε δύο για το σερβίρισμα)
Αλάτι ανθός
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
1 κιλό σολομό σε φέτες
¾ κούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
 
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους  275°. Ρίχνουμε τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού, την καυτερή πιπεριά ή το μπούκοβο και τον άνηθο σε ένα ρηχό ταψί. Ραντίζουμε αλάτι και πιπέρι. Αλατίζουμε τον σολομό, τον τοποθετούμε πάνω στα υλικά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Ψήνουμε μέχρι να ψηθεί ο σολομός για 30-40’ περίπου. Κατόπιν, μεταφέρουμε τα υλικά σε πιατέλα, αφαιρούμε τον άνηθο,  κόβουμε τον σολομό ενώ τον περιλούουμε με το ελαιόλαδο που είναι στο ταψί. Επάνω , τρίβουμε αλάτι και πιπέρι στο μύλο, και γαρνίρουμε με τον άνηθο που είχαμε κρατήσει.
 
                                                                            ………………………………………………
 
peppersardines21
 
Σαρδέλες  σε πεπερονάτα
 
Συστατικά
 
4 πιπεριές κόκκινες
¼ περίπου αγνό παρθένο ελαιόλαδο                         
½ κρεμμύδι κομμένο
Αλάτι ανθός
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
2 κουταλιές τομάτα συμπυκνωμένη
¼ κούπα λευκό, ξηρό κρασί
¼ κούπα λευκό ξύδι
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές κάπαρη
½ κουταλιά ρίγανη
10 σαρδέλλες καθαρισμένες
2 κλωναράκια άνηθο και ψημένο ψωμί για το σερβίρισμα.
 
Εκτέλεση
 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσει η φλούδα τους. Μόλις είναι έτοιμες, τις μεταφέρουμε σε πιάτο, αφαιρούμε την φλούδα αι τους σπόρους και τις κόβουμε σε λουρίδες.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε, ανακινώντας κάθε τόσο για να μην κολλήσουν. Προσθέτουμε τον πολτό τομάτας και σιγοβράζουμε για λίγο μέχρι να αλλάξει το χρώμα της και να σκουρύνει. Ρίχνουμε το κρασί, και το ξύδι, και κατόπιν αναμιγνύουμε τις πιπεριές, τον μαϊντανό, την κάπαρη και την ρίγανη με τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, και μεταφέρουμε τα υλικά σε ρηχό ταψί για να μπουν στον φούρνο. Αλατοπιπερώνουμε τις σαρδέλες και τις τοποθετούμε πάνω στην σάλτσα με τις πιπεριές. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε μέχρι να  αρχίσουν οι σαρδέλες να γίνονται καφετί περίπου για 20’. 
 
                                                                     ………………………………………………………
 
sardinesandwich21
 
Σάντουιτς με σαρδέλα
 
 
Η σαρδέλα  είναι πλούσια σε  ω-3 λιπαρά και άλλα θρεπτικά συστατικά, ενώ δεν περιέχει σχεδόν καθόλου υδράργυρο όπως μερικά μεγάλα ψάρια. Με την σαρδέλα, την οποία φτιάχνουμε σαλάτα αναμιγνύοντας με μαγιονέζα, ή με τομάτα και σπανάκι, με αυγό κλπ, μπορούμε να φτιάξουμε υγιεινό θρεπτικό κολατσιό για να το πάρουμε μαζί μας στην δουλειά ή και γιατί όχι για πρόχειρο και γρήγορο φαγητό στο σπίτι μαζί με την οικογένεια;                                                                                                ……………………………………………………
 
orangeflaxsmoothie22
 
Smoothie με πορτοκάλι και λινάρι
 
Υλικά 
 
2 κούπες παγωμένες φέτες ροδάκινου
1 κούπα χυμό καρότου
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές λιναρόσπορο φρεσκοτριμμένο
1 κουταλιά τζίντζερ σκόνη (ή φρέσκο)
 
Βάζουμε όλα τα υλικά στο blender, ομογενοποιούμε και σερβίρουμε αμέσως, ή διατηρούμε στο ψυγείο.
 
Δοκιμάστετα να μας πείτε!
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Πηγή Αρβανίτη

Με χαρά μας βλέπουμε την ομάδα να μεγαλώνει με την Πηγή που θα αρθρογραφεί σχετικά με τα βότανα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

  1. Δημοφιλή
  2. Πρόσφατα
  3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
  • Γνωρίστε μας Open or Close

    Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

    Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

    Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

    Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

  • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
    Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ