Είναι μερικά λαχανικά για τα οποία θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που μπορούμε να τα απολαύσουμε εύκολα στον τόπο μας.
Το λάχανο είναι  πλούσιο σε βιταμίνη C , κάλιο και φυτικές ίνες και τώρα τον χειμώνα όταν απορροφά το νερό που του χρειάζεται, είναι πολύ τρυφερό και νόστιμο.
Έχει επουλωτικές, αντιφλογιστικές, αντικαρκινικές ιδιότητες και συντελεί στην διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας και των μαλλιών.
Αξίζει τον κόπο να πειραματιστούμε και να βρούμε τον τρόπο να το συμπεριλάβουμε όσο πιο συχνά γίνεται στην διατροφή μας.
 
Το λάχανο ταιριάζει με πολλά μπαχαρικά όπως  με το μπούκοβο το καυτερό,το κάρυ, το κιούμελ, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το τζίτζερ, το σουσάμι, το θυμάρι, την δάφνη ανάλογα την κατεύθυνση που θα δώσουμε.
 
Τα είδη λάχανου που έχουμε συνηθίσει είναι το λευκό, που είναι πιο τρυφερό και το κόκκινο. Αναφέρουμε μερικές συνταγές πραγματικά νόστιμες και εύκολες  που θα αγαπήσετε.
 
sausagecabbage
 
Θρακιώτικη λαχανιά με λουκάνικο
 
Υλικά
 
2 χωριάτικα λουκάνικα κομμένα 
1 λάχανο φρέσκο
2 ψιλοκομμένες τομάτες
1 καυτερή πιπεριά 
1 κ.γ  πάπρικα
1/4 φλυτζάνι  λάδι
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πολύχρωμο πιπέρι
Λίγο μπούκοβο καυτερό, ή πιπέρι τσίλυ
 
Οδηγίες 
 
Τηγανίζουμε τα λουκάνικα σε μια  κατσαρόλα  με το λάδι. Μόλις τα λουκάνικα πάρουν χρώμα, προσθέτουμε το λάχανο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια.
Αφού μαραθεί το λάχανο, προσθέτουμε την τομάτα, την πιπεριά ολόκληρη και το αλάτι.
Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε τα υλικά να ενωθούν και να απομείνουν με το λάδι τους.
Η πικάντικη γεύση του πάει πολύ, αλλά είναι θέμα που μπορούμε να προσαρμόσουμε. Μόλις το σερβίρουμε ζεστό, τρίβουμε και γαρνίρουμε με το πολύχρωμο πιπέρι. 
......................................................................................
 
borcht
 
Σούπα με λάχανο Borscht
 
Υλικά 
 
Κρέας σε μικρή ποσότητα, ή κύβο
2 μέτρια κρεμμύδια
σέλερι
2 σκόρδα
1 πράσσο
2 καρότα
2, 3 πατάτες
2 παντζάρια
Μηλόξυδο, 
Λίγη ζάχαρη 
3 φύλλα δάφνη
Θυμάρι
Λίγο γιαούρτι
Αλάτι
Φρεσκοκομμένο πιπέρι
Εκτέλεση 
 
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια.Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο και τα κρεμμύδια.
Ψιλοκόβουμε το πράσο, το σέλερι, το καρότο, το σκόρδο, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια και τις βάζουμε στην κατσαρόλα.Σοτάρουμε 5-10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το μηλόξιδο, τη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης και το νερό.
Βράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τα παντζάρια.Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 5 λεπτά.Σερβίρουμε με θυμάρι, το γιαούρτι, ελαιόλαδο και πιπέρι.
........................................................................................................
 
chineseredcabbage
 
Με κόκκινο λάχανο
 
Υλικά
 
1 κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
Λίγο μπούκοβο καυτερό
Τζίντζερ ψιλοκομμένο ή σκόνη
4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
ξύδι
2 κουτ. σάλτσα σόγιας
Λίγη ζάχαρη
4 κρεμμυδάκια κομμένα
Σουσάμι λίγο ψημένο
ελαιόλαδο
 
Οδηγίες 
 
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το σουσάμι, τα κρεμμυδάκια και το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, για 20’ περίπου μέχρι να εξατμιστούν οι χυμοί, ανακατεύοντας συνέχεια.
Προσθέτουμε το μισό σουσάμι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε ένα μπωλ γαρνίροντας με το υπόλοιπο σουσάμι και το λάδι. Ένα πολύ εντυπωσιακό συνοδευτικό πιάτο που ταιριάζει με κρύο κρέας , ενώ μπορεί να σερβιριστεί και σε σάντουιτς ή πίτες  με κοτόπουλο.
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Ελένη Αγγελή

Ελένη Αγγελή

Εργάζεται στην Tettix A.E.Β.Ε. και είναι υπεύθυνη γενικής διαχείρησης του εταιρικού blog.  

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

  1. Δημοφιλή
  2. Πρόσφατα
  3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
  • Γνωρίστε μας Open or Close

    Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

    Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

    Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

    Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

  • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
    Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ