Το Aρπαγόφυτο είναι φυτό που ευδοκιμεί στην Αφρική στην περιοχή της ερήμου Καλαχάρι, και είναι ένα από τα σπουδαιότερα φαρμακευτικά φυτά που έδωσε στον κόσμο αυτή η περιοχή.
Παραδοσιακά, οι κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν σε πολλές περιπτώσεις. Λέγεται ότι όταν οι Ευρωπαίοι κατακτητές έφθασαν στην Ν. Αφρική, ένας στρατιώτης παρατήρησε πως οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν παρασκεύασμα του φυτού και οι πληγές επουλώνονταν πιο εύκολα. Τον 18ο αιώνα το αρπαγόφυτο έφθασε στην Ευρώπη,  όπου έγιναν έρευνες και πειράματα για να εξακριβωθεί η επίδρασή του στον άνθρωπο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του φυτού για 8-12 εβδομάδες μπορεί να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει την φυσική λειτουργία του οργανισμού σε ανθρώπους που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα. Έρευνα  η οποία διήρκεσε 4 μήνες σε 122 ανθρώπους με προβλήματα οστεοαρθρίτιδας που ελάμβαναν αρπαγόφυτο και συμβατική φαρμακευτική αγωγή, έδειξε ότι αυτοί που έλαβαν αρπαγόφυτο είχαν ίδια ανακούφιση στον πόνο με αυτούς που έλαβαν το συμβατικό φάρμακο. Εκείνοι που έλαβαν αρπαγόφυτο είχαν λιγότερες παρενέργειες.
Μελέτες και αναλύσεις έχουν δείξει ότι το αρπαγόφυτο ενδείκνυται για πόνους στον αυχένα, την πλάτη, στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και στις αρθρώσεις.
Επίσης υποστηρίζεται ότι διευκολύνει την πέψη, δρα ενάντια στις ημικρανίες, αλλεργίες και τον πυρετό, όπως δρα και ως επουλωτικό, χωρίς όμως να έχουν γίνει επαρκείς μελέτες για να υποστηρίξουν αυτές τις ιδιότητες του φυτού.
Το αρπαγόφυτο έχει  αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω των ιριδοειδών γλυκοζιτών που περιέχει και ιδιαίτερα του συστατικού harpagoside που είναι συστατικό με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η χρήση του φυτού σε διάφορες μορφές, έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία.
Χρήση
Η αποξηραμένη ρίζα του φυτού σε τσάϊ, σε  κάψουλα, ταμπλέτα, χρησιμοποιείται το βάμμα αρπαγόφυτου και λοιπά παρασκευάσματα σε μορφή αλοιφής. 
Το αρπαγόφυτο συνδυάζεται με ρίζα τζίντζερ, καλέντουλα και άνθη άρνικας.
 
Το αρπαγόφυτο δεν συνιστάται για εγκύους και παιδιά.
Επίσης δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που έχουν έλκος στομάχου, καρδιολογικά προβλήματα και προβλήματα με την πίεση. Δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με την ασπιρίνη.
 
*Η χρήση των βοτάνων είναι αποτέλεσμα   μακροχρόνιας  προσέγγισης, παρατήρησης  και καταγραφής  για την ενδυνάμωση του σώματος και την θεραπεία ασθενειών. Τα βότανα όμως περιέχουν δραστικές ουσίες που θα μπορούσαν να  προκαλέσουν παρενέργειες και να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα και γι αυτό συνιστάται η συμβουλή ειδικού όταν ακολουθείται άλλη αγωγή.
 
EUR.PH 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Ελένη Αγγελή

Ελένη Αγγελή

Εργάζεται στην Tettix A.E.Β.Ε. και είναι υπεύθυνη γενικής διαχείρησης του εταιρικού blog.  

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

 1. Δημοφιλή
 2. Πρόσφατα
 3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
 • Γνωρίστε μας Open or Close

  Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

  Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

  Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
  Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ