Με τα μπαχαρικά να κατακλύζουν τα ράφια στις μέρες μας και να τα θεωρούμε δεδομένα, ξεχνάμε πόσο πολύτιμα και σπάνια  υπήρξαν κάποτε γι αυτό καλό είναι να τηρούνται ορισμένοι κανόνες που έχουν να κάνουν με την σωστή συντήρησή τους.
Για να συντηρηθούν τα μπαχαρικά καλύτερα,  υπόκεινται σε ξήρανση. Τα μπαχαρικά δεν χαλάνε στο πέρασμα του χρόνου, αλλά μειώνουν τις γευστικές και αρωματικές ιδιότητές τους. Το χρώμα και η μυρωδιά τους μειώνονται  διότι εξατμίζονται τα αιθέρια έλαια που υπάρχουν σε αυτά. Όταν τα μπαχαρικά είναι ολόκληρα, διατηρούν την φρεσκάδα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (2-4 έτη) και ο χρόνος ζωής τους είναι σχεδόν τετραπλάσιος σε σχέση με τα τριμμένα.
Ένας σημαντικός παράγοντας που έχει να κάνει με την συντήρησή τους, είναι και η ποσότητα μπαχαρικών που αγοράζουμε. Σίγουρα η συσκευασία χονδρικής είναι συμφέρουσα οικονομικά, αν όμως δεν καταναλώνεται το προϊόν έγκαιρα, θα χάσει την γεύση του.
Μπορεί ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες να μας είναι ευχάριστες και να μας αλλάζουν την διάθεση, χρειάζεται όμως να λαμβάνουμε ορισμένα μέτρα για να απολαύσουμε την ζέστη. Έτσι, η όμορφη θέα των πολύχρωμων μπαχαρικών στα βαζάκια τους  που τόσο μας αρέσει ίσως θα πρέπει να αλλάξει για να διατηρηθούν σωστά και σε αυτές τις συνθήκες.
Τα μπαχαρικά πρέπει να διατηρούνται σε  βαζάκια που κλείνουν καλά και να μην εκτίθενται στο φως, τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία. Μόνο με αυτό τον τρόπο διατηρούν την φρεσκάδα τους για μεγαλύτερο χρόνο. Η ζέστη, η υγρασία και η απ’ ευθείας έκθεση των μπαχαρικών  στις ακτίνες του ηλίου, επιταχύνουν την απώλεια του αρώματος και της γεύσης τους. Η υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία συμβάλλουν στην ανάπτυξη μούχλας η οποία τελικά φθείρει το προϊόν.
 
spicestorage
 
Συνήθως το ποσοστό υγρασίας στα μπαχαρικά είναι 8%-10%. Η ζέστη μπορεί να προκαλέσει απώλεια γεύσης, αλλαγή του χρώματος, και  συσσωμάτωση των τριμμένων μπαχαρικών, που είναι δηλαδή σε μορφή σκόνης. Η σωστή θερμοκρασία αποθήκευσης είναι 10-15 ° C με υγρασία περίπου 55% -60%.
Τα μπαχαρικά δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο, επειδή η συχνή μεταφορά τους κατά την χρήση, δημιουργεί συσσωμάτωση στα δοχεία τους και κατά συνέπεια απώλεια γεύσης. Συσσωμάτωση  επίσης δημιουργείται  στα τριμμένα μπαχαρικά ιδίως, όταν εκτεθούν στον ατμό, γι αυτό πάντα βάζουμε την ποσότητα από το μπαχαρικό που θέλουμε, χρησιμοποιώντας κουτάλι. Τα δοχεία πρέπει να κλείνονται καλά μετά την χρήση.
Τελικά ισχύει το ίδιο πάντα. Προσέχουμε τον εαυτό μας αλλά και ότι  (και όποιον) αγαπάμε για να απολαμβάνουμε περισσότερο!
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

2 Σχόλια

 • Κανέλλα

  Το μπουκοβο τοφυλάω στο ψυγείο καλού κακού γιατι την έχω πατήσει πειράζει λέτε;

 • Rena

  Σε απάντηση: Κανέλλα

  Κι εγώ διατηρούσα το μπουκοβο στο ψυγείο διαπίστωσα όμως μετά από καιρό οτι είχε αδυνατίσει η γεύση του. Δεν συσσωματώνεται όμως αν είναι καλά κλεισμένο.

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Αγγελική Αποστολοπούλου

Αγγελική Αποστολοπούλου

Με ενδιαφέρον και αγάπη για τα προϊόντα μας, είναι υπεύθυνη για τις φωτογραφίες και το styling.

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

 1. Δημοφιλή
 2. Πρόσφατα
 3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
 • Γνωρίστε μας Open or Close

  Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

  Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

  Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
  Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ