Το αννάτο σίγουρα θα το έχετε δει ως συστατικό στις ετικέτες πολλών προϊόντων.
Αννάτο είναι οι σπόροι που προέρχονται από τον καρπό του φυτού αννάτο (Bixa orellana). Το φυτό ευδοκιμεί στην Καραϊβική, Μεξικό και στην κεντρική Αμερική, λέγεται μάλιστα ότι κατάγεται από την Βραζιλία όπου χρησιμοποιείτο παραδοσιακά για την χρωστική του ιδιότητα.
Το αννάτο δίνει ένα κίτρινο πορτοκαλί χρώμα στην ζαχαροπλαστική, στα συσκευασμένα τρόφιμα, στο τυρί, αλλά χρησιμοποιείται και σε συνταγές για σάλτσες, ρύζι, σούπες, θαλασσινά και κοτόπουλο στις τοπικές κουζίνες.
Είναι οικονομικό και μπορεί να λειτουργήσει χρωματικά σαν υποκατάστατο του κρόκου (σαφράν), έχει όμως πολύ διαφορετική γεύση.
- Το αννάτο, δίνει εύκολα το χρώμα του στο λάδι, αφού το ζεστάνουμε λίγο , αφήσουμε τους σπόρους να βγάλουν το χρώμα τους και μετά να τους αφαιρέσουμε.
- Επίσης, αναμιγνύοντας με άλλα μπαχαρικά όπως κύμινο, σκόρδο, πιπέρι παρασκευάζεται πάστα με την οποία μαρινάρουμε το κρέας.
- Με την χρωστική από το αννάτο βάφονται καλλυντικές κρέμες, σαπούνια κ.α.
Για να διατηρηθούν οι σπόροι θα πρέπει να βρίσκονται καλά αποθηκευμένοι σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και να είναι μακριά από το φως.
We are King Herbs from Egypt. We are g...