Ευτυχώς ή δυστυχώς, ως καταναλωτές, είναι πολύ λίγα εκείνα που γνωρίζουμε γι αυτά που τρώμε. Μερικές πληροφορίες όμως, σχετικά με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που θα χρησιμοποιήσουμε τώρα τις γιορτές, σίγουρα θα βοηθήσουν για ένα πιο γευστικό και υγιεινό αποτέλεσμα.
Τα μπαχαρικά έρχονται από μακρινές χώρες και ως επί το πλείστον σ΄εμάς φθάνουν σε αποξηραμένη μορφή επειδή έτσι συντηρούνται καλύτερα. Τα μπαχαρικά προέρχονται από τον κορμό, την ρίζα, τον καρπό δένδρων που φύονται στις χώρες παραγωγής τους. Έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία (αποξήρανση, καθάρισμα, απεντόμωση ) πριν φθάσουν στον προορισμό τους, για να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Ως αγροτικά προϊόντα, δεν έχουν πάντα την ίδια εμφάνιση και άρωμα λόγω των συνθηκών, κάτι που γνωρίζουμε όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά αλλά και ερασιτεχνικά με το είδος. Εκείνο που ίσως είναι άγνωστο, είναι ότι τα μπαχαρικά επειδή είναι ένα προϊόν με κόστος, μπορούν να νοθευτούν με ποικίλους τρόπους.
Πολλά μπαχαρικά νοθεύονται με παρόμοιους πιο φθηνούς σπόρους λιγότερο γνωστών φυτών με επίπτωση βέβαια στην γεύση τους.
Οι τριμμένες κόκκινες πιπεριές, το τούρμερικ συχνά αναμιγνύονται με φθηνές βαφές, άμυλο ταπιόκας, αλεύρι, που αδυνατίζουν το χρώμα και το άρωμα του προϊόντος.
Μέσα στο γαρύφαλλο συχνά βρίσκονται και άλλα μέρη του φυτού για να δώσουν βάρος.
Η τριμμένη κανέλλα περιέχει διάφορους φορείς και πολλές φορές αρωματίζεται με κάποιο φθηνό τρόπο.
Το σαφράν επειδή είναι ακριβό, μπορεί να αντικατασταθεί με τα πέταλλα σαφλάουερ ή καλέντουλας.
Πολλά είναι τα είδη της νοθείας, γι αυτό η Ευρωπαϊκή ένωση και ΗΠΑ έχουν θέσει τα όρια για καθένα από τα προϊόντα.
Όταν ένας προμηθευτής αγοράζει, πρέπει το πιστοποιητικό του προϊόντος να αναφέρει την χώρα παραγωγής, τον χρόνο παραγωγής και την ημερομηνία λήξης του. Όσον αφορά στο τριμμένο μπαχαρικό, θα πρέπει να γνωρίζει επιπλέον, πόσον καιρό είχε αποθηκευθεί το τρόφιμο προτού τριφτεί, και εάν είχε υποστεί κάποια άλλη επεξεργασία.
Ο καταναλωτής δικαιούται την καλύτερη ποιότητα που θα του δώσει το αποτέλεσμα που θέλει. Πόσες φορές δεν βάζουμε τρεις κουταλιές πιπέρι αντί για μία επειδή ‘δεν πιάνει στο φαγητό’ όπως λένε; Ποιος ο λόγος να βάζει κάποιος στο φαγητό του μπαχαρικό που δεν έχει γεύση και μυρωδιά;
Προμηθευόμαστε τα μυρωδικά μας από πηγές που γνωρίζουμε ότι σέβονται την ποιότητα. Όταν αγοράζουμε, προσέχουμε την ημερομηνία λήξης, κοιτάζουμε αν το προϊόν είναι καθαρό και αν έχει ομοιόμορφο χρώμα όταν είναι σε τριμμένη μορφή.
Όταν το τρίβουμε, θα πρέπει να απελευθερώνεται το άρωμά του.
Το καλύτερο είναι να αγοράζουμε τα μπαχαρικά ολόκληρα και να τα τρίβουμε μόλις τα χρειαστούμε για να έχουμε πιο δυνατό άρωμα. Σε αντίθετη περίπτωση, προμηθευόμαστε φρεσκοτριμμένα τα μυρωδικά μας από έμπιστες πηγές.
Δοκιμάζουμε τα μπαχαρικά για να γνωρίσουμε τι γεύση έχουν. Δεν έχουν όλα τα μπαχαρικά ωραία γεύση, όταν μαγειρευτούν όμως και αναμειχθούν με τα υπόλοιπα υλικά, το αποτέλεσμα είναι τελείως διαφορετικό. Γι αυτό τον λόγο χρειάζονται και τα πειράματα μέχρι να δοθεί η κατεύθυνση γεύσης που χρειαζόμαστε.
Προμηθευόμαστε τα μυρωδικά μας σε μικρή ποσότητα και τα αποθηκεύουμε με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να διατηρηθούν σωστά. Τα χρησιμοποιούμε κάθε φορά, άλλωστε δεν είναι κάτι που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές!
We are King Herbs from Egypt. We are g...