Η φράση «δεν κάνει παιδί μου να πετάμε το φαγητό» που μας έλεγαν κάποτε οι γονείς μας, στις μέρες μας έρχεται πάλι στο προσκήνιο και απ’ ότι φαίνεται είναι πολλοί οι λόγοι.
Πολλές είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, που μας έχουν κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να υπολογίζουμε οτιδήποτε μας παρέχεται και να μην θεωρούμε ως δεδομένα πολλά πράγματα.
 
Αυτό ισχύει και για τα τρόφιμα που συστηματικά πετάμε ως σκουπίδια. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν τα αποτελέσματα ερευνών που έγιναν σε Αμερική και Ευρώπη έδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό τροφίμων που είναι προς κατανάλωση, πετιέται. Και συγκεκριμένα, έρευνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2010 έδειξε ότι από τους 89 εκ. τόνους  τροφίμων που πετιούνται στην Ευρώπη κάθε χρόνο, το 42% προέρχεται από τα νοικοκυριά, 39% από την βιομηχανία τροφίμων, το 14% από τα εστιατόρια και το 5% από το λιανικό εμπόριο γεγονός που ρίχνει μεγάλη ευθύνη στον καταναλωτή.
Το πρόβλημα δυστυχώς απλώνεται σε πολλούς τομείς και έχει πολλές πτυχές
 
Στα σημεία λιανικής πώλησης, συνήθως ο έμπορος παραγγέλνει μεγάλη ποσότητα για να έχει καλύτερη τιμή, συγχρόνως δε, δεν μπορεί εύκολα να διαχειριστεί την ποσότητα τροφίμων που χαλάει. 
 
Ο καταναλωτής από την άλλη, αγοράζει ασυνείδητα ότι τον εντυπωσιάσει, άσχετα αν μπορέσει να το καταναλώσει εγκαίρως, προσκαλεί φίλους, κάνει γιορτές με μεγάλη ποσότητα φαγητού, που και αυτό καταλήγει στο ίδιο πρόβλημα, δηλαδή τρόφιμα στα σκουπίδια.
 
Ο παραγωγός, πολλές φορές δεν έχει τα μέσα όπως ψυγεία, αποξηραντήρια, κλπ να διατηρήσει τα προϊόντα που παράγει, με αποτέλεσμα αυτά να χαλάνε και να μην είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Μπορεί επίσης, να αφήσει τα προϊόντα του στο χωράφι, πολλές φορές επειδή δεν μπορεί να τα διαθέσει, επειδή φοβάται μην υπάρχει πληθώρα στην αγορά και το προϊόν δεν έχει καλή τιμή, ή διότι σκέφτεται το κόστος της συγκομιδής που μερικές
φορές υπερβαίνει το κέρδος του, που όλα αυτά καταλήγουν πάλι να βρεθούν τρόφιμα πεταμένα στο χωράφι.
 
Τα εστιατόρια, έχουν και αυτά το θέμα τους με τρόφιμα που έχουν να χρησιμοποιήσουν. Γι αυτούς, το πρόβλημα είναι τα νωπά αμαγείρευτα τρόφιμα που μένουν και πρέπει να τα διαθέσουν άμεσα για να μην χαλάσουν, το μαγειρεμένο και αχρησιμοποίητο φαγητό, και τα απομεινάρια από τα πιάτα των πελατών.
 
Η όλη διαδικασία της διαχείρισης των πεταμένων τροφίμων, είναι σπατάλη ενέργειας για ένα κράτος. Επιπλέον, η βιομηχανία τροφίμων με την υπερπροσφορά επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, για να μην αναφερθούμε και στην οικονομική πλευρά του θέματος όπου το κόστος  των χαλασμένων τροφίμων είναι τεράστιο.
 
Σήμερα, ευτυχώς, γίνονται πολλές προσπάθειες για να μειωθούν τα αχρησιμοποίητα τρόφιμα.  Η βιομηχανία τροφίμων προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το τρόφιμο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να διατηρηθούν τα τρόφιμα περισσότερο. Τα φρούτα γίνονται χυμοί, οι φλούδες τροφή, τα φυτά αποξηραίνονται ή καταψύχονται.
 
Στην Ευρώπη, έχουν ευαισθητοποιηθεί πολύ όσον αφορά σε αυτό το θέμα, γι αυτό υπάρχουν καταστήματα που διαθέτουν τα λίγο κακομεταχειρισμένα τρόφιμα σε χαμηλότερη τιμή. Έχουν δημιουργηθεί δίκτυα που μπορούν να χειριστούν τα  τρόφιμα που περισσεύουν από τα εστιατόρια, ή άλλους χώρους παραγωγής τροφίμων, έτσι ώστε να διοχετεύονται άμεσα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, διατηρώντας πάντα την καλή ποιότητά τους.
 
Πολλοί είναι και οι φορείς που διαδηλώνουν ενάντια στην υπερκατανάλωση τροφίμων και δείχνουν με ποιο τρόπο μπορεί κανείς να μην σπαταλά τα τρόφιμα, αλλά αντίθετα να τα χρησιμοποιεί μέχρι τέλους. Οι διάσημοι chefs δείχνουν πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  το  υπόλοιπο φαγητό την επόμενη μέρα. 
 
Πρέπει να είναι καθημερινή πρακτική το να αγοράζουμε μόνο ότι μπορούμε να καταναλώσουμε. Το υπόλοιπο φαγητό της ημέρας, το χρησιμοποιούμε σε σάντουιτς, ή σε σαλάτες που επινοούμε και γίνονται κυρίως πιάτο κάποια στιγμή που είμαστε βιαστικοί. Με το φαγητό που δεν μας χρειάζεται, ταΐζουμε το κατοικίδιό μας, φτιάχνουμε κόμποστ για τον κήπο. 
 
Πολλές ιδέες ακόμη για να δίνουμε το καλό παράδειγμα και να σεβόμαστε κάθε τι που μας προσφέρεται.
 
Δείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με το θέμα εδώ.
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

  1. Δημοφιλή
  2. Πρόσφατα
  3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
  • Γνωρίστε μας Open or Close

    Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

    Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

    Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

    Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

  • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
    Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ