Τα φυτοφάρμακα έχουν μια ιστορία τουλάχιστον 4500 ετών, με τις πρώτες μαρτυρίες να προέρχονται από τη Μεσοποταμία και την Ινδία. Η χρήση βαρέων και τοξικών μετάλλων ως προστασία για τις καλλιέργειες ήταν ήδη διαδεδομένη από το 15ο μ.Χ. αιώνα (αρσενικός, υδράργυρος, μόλυβδος), ενώ το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου, σήμανε μια ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και μία τεράστια ανάγκη για μεγάλες σοδειές, έτσι ώστε οι δεκαετίες 1940 και 1950 να θεωρούνται η απαρχή των συνθετικών φυτοφαρμάκων.
 
Μέχρι το 1950, φυτοφάρμακα με βάση το αρσενικό και τα οργανοχλωριωμένα όπως το DDT είχαν ήδη εισαχθεί με τεράστια επιτυχία στην απομάκρυνση παρασιτικών μικροοργανισμών από τις καλλιέργειες. Ζιζανιοκτόνα με βάση το άζωτο και τα καρβοξυλικά οξέα όπως οι τριαζίνες και το 2,4-υδροξυοξικό οξύ έκαναν την εμφάνισή τους το 1960.
Σήμερα, η χρήση φυτοφαρμάκων έχει αυξηθεί στο πενηνταπλάσιο αριθμό σε σχέση με τη δεκαετία του 1950, με πάνω από 2,5 εκατομμύρια τόνους να χρησιμοποιούνται πλέον ετησίως για την παραγωγή καλλιεργειών και το 75% αυτών να χρησιμοποιείται από τις ανεπτυγμένες χώρες. Το 2001, η EPA σταμάτησε την υποβολή εκθέσεων για την χρήση των φυτοφαρμάκων. Το 1960 βρέθηκε ότι το DDT προκαλούσε προβλήματα στην αναπαραγωγή των πτηνών που τρέφονται με ψάρια, προκαλώντας σοβαρή διαταραχή στην τροφική αλυσίδα. Έκτοτε, πολλά φυτοφάρμακα κατηγορήθηκαν για επικίνδυνες ασθένειες όπως ο καρκίνος, η νόσος Πάρκινσον, η αρθρίτιδα και πληθώρα άλλων. Αν και η χρήση του DDT έχει απαγορευθεί βάση της Σύμβαση της Στοκχόλμης, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες ως εντομοκτόνο για προστασία από την ελονοσία.
 Υπάρχουν δύο είδη φυτοφαρμάκων τα βιολογικά και τα χημικά. Τα βιολογικά χρησιμοποιούν μικροοργανισμούς, φερορμόνες που έπηρρεάζουν  την αναπαραγωγή και εκχυλίσματα φυτών  και δεν είναι τοξικά σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα που είναι από συνθετικά υλικά ειδικά για να σκοτώσουν διαφορετικό έντομο κάθε φορά γεγονός που εξηγεί και την εντατική χρήση τους.
Με τους ελέγχους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα διάφορα φαγώσιμα προϊόντα να έχουν ενταθεί, η γενική απαίτηση είναι να καταργηθούν τα φυτοφάρμακα.
Σήμερα, η χρήση φυτοφαρμάκων καθίσταται ολοένα και περισσότερο επουσιώδης, με αυξανόμενη τη χρήση βοτάνων και μπαχαρικών με εντομοαπωθητικές, αντιπαρασιτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες όπως είναι η τσουκνίδα, το πύρεθρο (χρυσάνθεμο), το χαμομήλι, το τσίλι. Πρόκειται για πανάρχαια παράδοση και όχι για πρωτοπορία, αφού από το 2500 π.Χ. ακόμα σύμφωνα με το Ριγκ Βέδα, οι Ινδοί χρησιμοποιούσαν δηλητηριώδη φυτά για να απομακρύνουν ζιζάνια από τις σοδειές τους. Σήμερα οι τεχνικές αυτές αναβιώνουν σε αναρίθμητες σελίδες του διαδικτύου και δίνουν ποικίλες δυνατότητες ανάλογα με την καλλιέργεια και τους «εχθρούς» της, για ασφαλείς βιολογικές σοδιές. Διάφορες συνταγές από συνδυασμούς φυτών  μπορούν να δώσουν ένα φυσικό φυτοφάρμακο για πιο υγιεινό περιβάλλον και τρόπο ζωής.
Η εταιρεία μας είναι σίγουρα ευαισθητοποιημένη όσον αφορά τις βλαβερές ουσίες όπως φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα και πάντα φροντίζει με δικό της κόστος τα προϊόντα της να έρχονται ελεγμένα και με τις απαραίτητες  προδιαγραφές ακόμη και αν αυτό είναι δύσκολο μερικές φορές. Κύριο μέλημά μας είναι τα προϊόντα μας να είναι ευεργετικά για τον άνθρωπο και να μην κινδυνεύει από αυτά, γι αυτό και φροντίζουμε να εμπλουτίσουμε την ποικιλία των βιολογικών προϊόντων μας. Θα μπορούσαμε ίσως να εκφράσουμε  την ευχή μας στο μέλλον τα φυτά να μην χωρίζονται σε βιολογικά και συμβατικά αλλά να έχουν όλα την ίδια ταυτότητα: 
ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ.
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Αγγελική Αποστολοπούλου

Αγγελική Αποστολοπούλου

Με ενδιαφέρον και αγάπη για τα προϊόντα μας, είναι υπεύθυνη για τις φωτογραφίες και το styling.

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

  1. Δημοφιλή
  2. Πρόσφατα
  3. .
IMAGE Βόλτα στη βόρεια Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2018
IMAGE Εικόνες από την Σύρο
05 Απριλίου 2017
IMAGE Χειμωνιάτικο τοπίο
08 Ιανουαρίου 2019
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Foodexpo 2019
21 Μαρτίου 2019
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Artemisia Annua
18 Ιουνίου 2020
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Moringa
19 Νοεμβρίου 2018
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
  • Γνωρίστε μας Open or Close

    Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

    Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

    Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

    Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

  • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
    Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ