Η Φυσσαλίς (inca berries), είναι ο καρπός φυτού της ίδιας οικογενείας με την ντομάτα. Η γεύση της είναι μεταξύ του μούρου και της ντομάτας, ένας συνδυασμός γλυκού και ξινού μαζί που ξαφνιάζει τον ουρανίσκο.
Προέρχεται από τη Ν. Αμερική και είναι καρπός πολύ πλούσιος σε θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους.
Ταιριάζει πολύ με άλλα superfruits όπως το γκότζι μπέρυ, τα δαμάσκηνα αλλά και με τους ξηρούς καρπούς, οπότε μπαίνει σε συνταγές για πρωϊνό ή σε μπάρες για υγιεινό σνακ.
Μπαίνει σε σάλτσα, στο κρασί με μπαχαρικά, σε μαρμελάδες, συνταγές με κινόα, σε σαλάτες, κέικ.
Ακολουθούν μερικές συνταγές
Κρασί με μπαχαρικά και Inca berries
Συστατικά
100 γρμ. Ζάχαρη
50 γρμ. Ζάχαρη καρύδας
150 ml μπράντυ
3 ξυλάκια κανέλα
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
50 γρμ. Inca berries ελαφρώς κομμένα
15 γαρύφαλλα
1 κουτ. τσαγιού κακάο σπόρους (coca nibs)
Λίγο κάρδαμο
1 κουτ. Τζίντζερ νιφάδες,
Φλούδα νερατζιού
Οδηγίες
Ζέστανε το μπράντυ και την ζάχαρη μέχρι να λειώσει σε μέτρια θερμοκρασία, κατόπιν πρόσθεσε τα μπαχαρικά, τα inca berries και το κρασί.
Άφησε να κρυώσει και αφαίρεσε τα συστατικά ή αν θέλεις πιο έντονη γεύση, άφησε το μίγμα στο ψυγείο όλη τη νύχτα και μετά το σουρώνεις.
.......................................................................................................................

Για Μαρμελάδα
Συστατικά
150g Inca (Golden) Berries
3 ροδάκινα καθαρισμένα και κομμένα
4 κουτ. Σπόρους Chia
½ κουτ. Κανέλλα σκόνη
2 κουτ. Μέλι
Οδηγίες
Καλύπτουμε τα Inca berries με βραστό νερό, τα αφήνουμε για 15΄ μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κομμένα ροδάκινα, τα inca berries στο νερό και προσθέτουμε άλλες 2 κούπες νερό.
Φέρνουμε σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να αρχίζει να πήζει.
Προσθέτουμε το chia και την κανέλα όσο είναι ζεστό. Αφήνουμε να κρυώσει και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
......................................................................................................................................................

Σαλάτα θρεπτική με μπρόκολο
Συστατικά
Μπρόκολο κομμένο σε τουφίτσες
Λίγο αμύγδαλο φιλέ
1 κουτ. σινάπι κίτρινο ή μουστάρδα με ολόκληρο τον σπόρο,
¼ κούπας inca berries
Ελαιόλαδο
Οδηγίες
Στο τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το σινάπι τα berries και το αμύγδαλο και γυρνάμε για λίγο τα υλικά μέχρι να ανταλλάξουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε το μπρόκολο, γυρνάμε για λίγο μαζί όλα τα υλικά μέχρι το μπρόκολο να αρχίσει να γυαλίζει και να ανακατεύεται με τις υπόλοιπες γεύσεις. Σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή.


Σχόλια