Η γεύση τριαντάφυλλου σε παγωτό πραγματικά με ξάφνιασε όταν την δοκίμασα και το βρήκα πραγματικά δελεαστικό να βρω συνταγές για παγωτό όπου τα ευωδιαστά άνθη του χαμομηλιού, ο βασιλικός, η λεβάντα, το δενδρολίβανο, το τσάι να πάψουν να είναι τα βότανα που φροντίζουν την υγεία μας μόνο και  να δώσουν την ξεχωριστή , περίπλοκη και διακριτική γευστική τους νότα στις καλοκαιρινές μας δημιουργίες όπως το παγωτό. 
 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκείνο που μένει στο τέλος είναι μία ευχάριστη γεύση στο στόμα, που καμμία σχέση δεν έχει με την γεύση που αφήνει ένα άρωμα τροφίμων στο παγωτό που πωλείται στο εμπόριο.
Το παγωτό μπορεί να γίνει με αυγά ή χωρίς, δοκιμάστε και τους δύο τρόπους.
Αρχίστε με το ταίριασμα της βανίλιας με την ελαφριά γεύση  από φύλλα βασιλικού φρέσκα ή αποξηραμένα. Η ίδια συνταγή γίνεται και με φύλλα δυόσμου.
 
vanillabasilice
 
ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
 
Συστατικά
 
1 1/2 φλιτζάνι γάλα πλήρες
3 κούπες Κρέμα γάλακτος
6 κρόκους αυγών
30 γρμ. φύλλα  βασιλικού με λίγο μίσχο
10 γρμ. φύλλα βασιλικού
150 γρμ. ζάχαρης
1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας ή σπόρους από 1 λοβό βανίλιας
 
Οδηγίες
 
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, την μισή ζάχαρη, τον βασιλικό με τον μίσχο και το ζεσταίνουμε με προσοχή να μην βράσει. Σταματάμε αμέσως μόλις δούμε φουσκάλα στο γάλα.
Κατεβάζουμε  από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα για 30’ και να εκχυλισθούν οι ουσίες του βασιλικού στο γάλα.
Σουρώνουμε το γάλα και πιέζουμε τα φύλλα του βασιλικού να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα υγρά τους, κατόπιν τα πετάμε.
Σε ένα μπωλ, χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι  να διαλυθούν τελείως και να σχηματισθεί παχύρευστο μίγμα. Σε αυτό το μίγμα ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα με τον εκχυλισμένο βασιλικό και τους σπόρους από τον καρπό βανίλιας και ομογενοποιούμε ανακατεύοντας.
Μεταφέρουμε το μίγμα πάλι στην κατσαρόλα και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά. Ανακατεύουμε απαλά συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει. Η κρέμα είναι έτοιμη, όταν περνώντας το δάχτυλό μας από το κουτάλι, αφήνει ένα καθαρό ίχνος.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μίγμα την κρέμα γάλακτος αναδεύοντας απαλά. Παίρνουμε περίπου μισό από αυτό το μίγμα και το βάζουμε στο blender. Ρίχνουμε μέσα  τα φύλλα βασιλικού και χτυπάμε μέχρι τα φύλλα να τεμαχισθούν. Πάλι πίσω τα ενώνουμε με το υπόλοιπο γάλα , ανακατεύουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για περισσότερες από 2 ώρες, ή ιδανικά, όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες της παγωτομηχανής.*
 
.......................................................................................................

 

chocolavender2

 

ΠΑΓΩΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΛΕΒΑΝΤΑ

 

Συστατικά

 

2 κούπες γάλα πλήρες

1 κούπα κρέμα γάλακτος

1/2 κούπα ζάχαρη

1 κούπα κακάο σκόνη

4 κουτ. άνθη λεβάντας

2 κουτ. Εκχύλισμα βανίλιας ή σπόρους από ένα λοβό βανίλιας

 

Οδηγίες

 

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το κακάο και την λεβάντα ανακατεύουμε και το ζεσταίνουμε με προσοχή να μην βράσει. Σταματάμε αμέσως μόλις δούμε φουσκάλα στο γάλα.

Απομακρύνουμε το μίγμα από την φωτιά αμέσως, και αφήνουμε να κρυώσει. Σουρώνουμε την λεβάντα.

Ρίχνουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε ένα σκεύος με καπάκι το οποίο βάζουμε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.

Την επόμενη μέρα, βάζουμε το παγωτό στη μηχανή και συνεχίζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες.

...............................................................................................................................................................

 
 roseice
 
ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ
 
Συστατικά
 
2 κούπες πλήρες γάλα
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα ροδοπέταλα και μπουμπούκια τριαντάφυλλου βρώσιμα
1 κουτ. ροδόνερο
σπόρους από ένα λοβό βανίλιας που έχουμε σχίσει στη μέση κατά μήκος.
 
Οδηγίες
 
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη,  ανακατεύουμε και το ζεσταίνουμε με προσοχή να μην βράσει. Σταματάμε αμέσως μόλις δούμε φουσκάλα στο γάλα.
Απομακρύνουμε το μίγμα από την φωτιά αμέσως, ρίχνουμε τα τριαντάφυλλα και αφήνουμε να κρυώσει. Σουρώνουμε τα τριαντάφυλλα, πιέζοντας να βγούν όλα τα συστατικά μέσα στο γάλα.
Ρίχνουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε ένα σκεύος με καπάκι το οποίο βάζουμε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα. 
Την επόμενη μέρα, προσθέτουμε το ροδόνερο, βάζουμε το παγωτό στη  μηχανή και συνεχίζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες.*
.........................................................................................................................
 
cardamomice 
 
ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΚΑΡΔΑΜΟ
 
Συστατικά
 
2 κούπες πλήρες γάλα
2/3 κούπας κρέμα γάλακτος
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κουτ. κάρδαμο φρεσκοτριμμένο
4 κρόκους αυγού
2 κουτ. Εκχύλισμα βανίλιας ή σπόρους από ένα λοβό βανίλιας προαιρετικά. 
Οδηγίες
 
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, την μισή ζάχαρη και το κάρδαμο, ανακατεύουμε και το ζεσταίνουμε με προσοχή να μην βράσει. Σταματάμε αμέσως μόλις δούμε φουσκάλα στο γάλα.
Κατεβάζουμε  από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα για 30’ και να εκχυλισθούν οι ουσίες του κάρδαμου στο γάλα.
Σε ένα μπωλ, χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη  μέχρι  να διαλυθούν τελείως και να σχηματισθεί παχύρευστο μίγμα. Σε αυτό το μίγμα ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα με το εκχυλισμένο κάρδαμο και ομογενοποιούμε ανακατεύοντας.
Μεταφέρουμε το μίγμα πάλι στην κατσαρόλα και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά. Ανακατεύουμε απαλά συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει. Η κρέμα είναι έτοιμη, όταν περνώντας το δάχτυλό μας από το κουτάλι, αφήνει ένα καθαρό ίχνος.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μίγμα την κρέμα γάλακτος αναδεύοντας απαλά και τοποθετούμε στο ψυγείο για περισσότερες από 2 ώρες, ή ιδανικά, όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες της παγωτομηχανής.*
........................................................................................................
 
 
chamomile ice2
 
ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ
 
Συστατικά
 
2 1/2 κούπες γάλα πλήρες
1 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
3/4 κούπας άνθη χαμομηλιού καθαρά από φυτοφάρμακα
6 κρόκους αυγών
1/2 κούπα ζάχαρη
Λίγο αλάτι χονδρό
1/2 κούπας μέλι
 
Οδηγίες
 
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, την μισή ζάχαρη ανακατεύουμε και το ζεσταίνουμε με προσοχή να μην βράσει. Σταματάμε αμέσως μόλις δούμε φουσκάλα στο γάλα.
Κατεβάζουμε  από την φωτιά, προσθέτουμε το χαμομήλι και αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα για 30’ και να εκχυλισθούν οι ουσίες του χαμομηλιού στο γάλα.
Σουρώνουμε το γάλα και πιέζουμε τα άνθη να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα υγρά τους, κατόπιν τα πετάμε. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει τελείως το μίγμα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε το μέλι ως γαρνίρισμα στο τέλος πριν το σερβίρισμα.
Σε ένα μπωλ, χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι  να διαλυθούν τελείως και να σχηματισθεί παχύρευστο μίγμα. Σε αυτό το μίγμα ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα με το εκχυλισμένο χαμομήλι και ομογενοποιούμε ανακατεύοντας.
Μεταφέρουμε το μίγμα πάλι στην κατσαρόλα και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά. Ανακατεύουμε απαλά συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει. Η κρέμα είναι έτοιμη, όταν περνώντας το δάχτυλό μας από το κουτάλι, αφήνει ένα καθαρό ίχνος.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μίγμα την κρέμα γάλακτος αναδεύοντας απαλά και τοποθετούμε στο ψυγείο για περισσότερες από 2 ώρες, ή ιδανικά, όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες της παγωτομηχανής.*
..........................................................................................................................................
 
 
strawberryhibiscusice
 
ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΙΒΙΣΚΟ
 
Συστατικά
 
3 αυγά
½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα πλήρες
3 κούπες κράμα γάλακτος
1 κουτ. ιβίσκο
300 γρμ. φράουλες κομμένες
 
Οδηγίες
 
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, την μισή ζάχαρη και τον ιβίσκο, ανακατεύουμε και το ζεσταίνουμε με προσοχή να μην βράσει. Σταματάμε αμέσως μόλις δούμε φουσκάλα στο γάλα.
Κατεβάζουμε  από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα για 30’ και να εκχυλισθούν οι ουσίες του ιβίσκου στο γάλα.
Σουρώνουμε το γάλα και πιέζουμε τα άνθη να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα υγρά τους, κατόπιν τα πετάμε. Προσθέτουμε τις φράουλες και ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει τελείως το μίγμα.
Σε ένα μπωλ, χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι  να διαλυθούν τελείως και να σχηματισθεί παχύρευστο μίγμα. Σε αυτό το μίγμα ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα με τον εκχυλισμένο ιβίσκο και τις φράουλες και ομογενοποιούμε ανακατεύοντας.
Μεταφέρουμε το μίγμα πάλι στην κατσαρόλα και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά. Ανακατεύουμε απαλά συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει. Η κρέμα είναι έτοιμη, όταν περνώντας το δάχτυλό μας από το κουτάλι, αφήνει ένα καθαρό ίχνος.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μίγμα την κρέμα γάλακτος αναδεύοντας απαλά και τοποθετούμε στο ψυγείο για περισσότερες από 2 ώρες, ή ιδανικά, όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες της παγωτομηχανής.
 
* Εάν δεν έχετε παγωτομηχανή, βάζετε το μίγμα σε μία μεταλλική φόρμα και μέσα στην κατάψυξη. Κάθε μία ώρα, ανακατεύετε την κρέμα δυνατά με σύρμα χειρός, μέχρι να γίνει αφράτη. Αυτό θα επαναλαμβάνεται για 3 φορές τουλάχιστον έτσι το παγωτό δεν θα είναι σκληρό.
 
Οι ιδέες οι δικές σας μπορεί να είναι ακόμη καλύτερες, μην διστάσετε να δημιουργήσετε συνδυασμούς.
 
 
 

 
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Πηγή Αρβανίτη

Με χαρά μας βλέπουμε την ομάδα να μεγαλώνει με την Πηγή που θα αρθρογραφεί σχετικά με τα βότανα.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ