Η αλήθεια είναι  ότι τα λαχανικά μας είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση. Με τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν, θωρακίζουν τον οργανισμό μας, διευκολύνουν το πεπτικό μας σύστημα και μας χορταίνουν αρκετά, τόσο όσο δεν χρειάζεται να καταφύγουμε με λιγούρα στην κατανάλωση άλλων πιο λιπαρών επιλογών.
Με την παραδοσιακή μέθοδο, αγοράζαμε φρέσκα  λαχανικά, τα καθαρίζαμε, ψιλοκόβαμε και τα μαγειρεύαμε  με κρέας, σε σούπες ή μόνα τους, ανάλογα την συνταγή.
Σήμερα μπορούμε να τεμαχίσουμε και να αποξηράνουμε τα λαχανικά μας για να τα μαγειρέψουμε με τους ίδιους τρόπους, όποτε κι αν χρειαστεί.
Και για την νοικοκυρά  που δεν έχει τον χρόνο, υπάρχουν τα έτοιμα κομμένα και αποξηραμένα λαχανικά, με την ίδια νοστιμιά για να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα πιο εύκολα..
 
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φρέσκο είναι και το καλύτερο, βέβαια, όταν  τα λαχανικά είναι αποξηραμένα, είναι σίγουρο ότι διατηρούν τα περισσότερα συστατικά τους και η γεύση τους παραμένει αναλλοίωτη. 
 
Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε πιοεύκολα, χωρίς να πιάνουν πολύ χώρο, ακόμη και να τα στριμώξουμε άφοβα, εφόσον δεν περιέχουν νερό. 
 
Τα παίρνουμε μαζί μας στις διακοπές, μερικά χρησιμοποιούνται και ως υγιεινό σνακ, δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα ή κόψιμο, είναι έτοιμα προς χρήση και αν ακόμη δεν θέλουμε να τα καταναλώσουμε όλα, απλά κλείνουμε προσεκτικά την σακούλα ή το βάζο που τα περιέχει.
 
ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
 
Τα λαχανικά αποξηραίνονται σε ειδικό μηχάνημα με αέρα και χαμηλή θερμοκρασία. Με αυτή την μέθοδο, η οποία είναι και η πιο οικονομική,  σκληραίνουν και συρρικνώνονται ελαφρώς. Διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους και όταν θελήσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, συνήθως  χρειάζεται  να τα βάλουμε σε νερό.
 
Υπάρχουν και τα λαχανικά που είναι freeze dried, και τους έχει αφαιρεθεί η υγρασία μέσω ψύξης. Διατηρούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα θρεπτικά συστατικά τους, το σχήμα αλλά και την υφή τους, οπότε μπορούν να καταναλωθούν πιο εύκολα και άμεσα. Θέλουν όμως προσοχή στην αποθήκευσή τους γιατί θρυμματίζονται εύκολα αν στριμωχτούν. 
 
Τα λαχανικά που τρίβονται σε σκόνη, είναι μία ιδέα γι αυτούς που θέλουν να έχουν τα λαχανικά τους ανά πάσα στιγμή. Πάνω στο γιαούρτι, στον χυμό, απλά ραντίζεις την σκόνη λαχανικών όπου θέλεις. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί κανείς να πάρει τα θρεπτικά συστατικά, όμως θα στερηθεί τις φυτικές ίνες του φυτού.
 
Στην εποχή μας υπάρχουν πολλές επιλογές και καμμία δικαιολογία για να αποφύγουμε τα πολύτιμα αυτά  προϊόντα της φύσης.  
 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης

 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

About the Author

Ελένη Αγγελή

Ελένη Αγγελή

Εργάζεται στην Tettix A.E.Β.Ε. και είναι υπεύθυνη γενικής διαχείρησης του εταιρικού blog.  

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

e-books

Τσάϊ για συντροφιά στην δουλειά. Κατεβάστε εδώ.

 

Ιδέες με παγωμένο τσάϊ. Κατεβάστε εδώ

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ